Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се ползва с по-голямо обществено доверие от доскорошния премиер Кирил Петков.  Начело на класацията в момента е Румен Радев, който има 48% от доверието на анкетираните, а недоверието към него е 34 на сто. Бойко Борисов има 23% доверие сред избирателите и 66 на сто - недоверие. Бившият премиер Кирил Петков пък се ползва с доверието на 22% от анкетираните, а 61 на сто не му вярват. 

Шест партии влизат в следващото Народно събрание, ако изборите бяха проведени днес, показва проучване на "Маркет линкс" по поръчка на bTV. Допитването е проведено сред 1020 пълнолетни граждани в периода 30 юли - 5 август по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Анкетите показват, че ГЕРБ-СДС остават първа политическа сила, увеличавайки малко преднината си пред "Продължаваме промяната". Според данните на социологическата агенция партията на Бойко Борисов събира подкрепа от 22,4%, а "Продължаваме промяната" - 19,1%.

На трето място в проучването се нарежда ДПС с 11,5%. Четвърти са БСП с 10,9%, на пето място сред доверието на българите е "Възраждане" с 8,4%, а шести са "Демократична България" с 8,3%.

Под 4-процентовия праг за влизане в 48-то Народно събрание остават партията на Стефан Янев "Български възход" с 3,9% и "Има такъв народ" с 2,8%.

49% от участвалите в проучването заявяват, че със сигурност ще гласуват на изборите, насрочени за 2 октомври, 14% се колебаят, а 13% са заявили, че със сигурност няма да участват в парламентарния вот.

При доверието спрямо политическите лидери с най-висок процент на подкрепа отново е президентът Румен Радев, който събира 48% доверие и 34% недоверие. След него е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 23% доверие и 66% недоверие. На трето място остава съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков с 22% доверие и 66% недоверие.

По шестобалната система проучването поставя оценка от 3,2 за кабинета "Петков". Следват го партиите "Продължаваме промяната", БСП и ГЕРБ с оценка от 3,1.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.