Дипломатическия конфликт межди София и Скопие се задълбочава

Премиерът на съседката ни Зоран Заев направи тълкувание пред парламента на Македония, че "договорът с Гърция, известен като Преспанския договор, дава идентификация за наличието на македонски език и никой няма право да противоречи на това”. След това вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заплаши македонското правителство, че няма да допусне Скопие да се присъедини към Европейския съюз и НАТО, ако продължават спекулациите по линия на общата история. Каракачанов постави и конкретно условие на Македония, за да получи българска подкрепа за ЕС: към Договора за добросъседство да бъде подписан анекс, според който ”историята на днешна Македония е обща с тази на България до 1944 г”.

”Като лидер на ВМРО и вицепремиер по националната сигурност, категорично се противопоставям на това твърдение. Прочитът на един междудържавен договор може да е само и единствено на основата на правата и задълженията, които той поражда. В случая документът не поражда приписваните изкуствено от Заев права, а именно македонският език, който е непризнат от никого като официален език, да бъде считан за законен такъв на територията на цялата Северна Македония. Северна Македония е географско наименование, което включва и настоящи земи от България. Г-н Заев с този размах утре може да поиска използваният, напълно идентичен български диалект да бъде изучаван като официален чужд език и у нас. Това е недопустимо. Това е провокация”, гласи част от позицията на вицепремиера Каракачанов.

Пред Нова тв той допълни, че позицията му спрямо Македноя не е съгласувана с правителството, но това не означава, че няма неговата подкрепа.

„Обръщам се директно към Зоран Заев като българин и второ като председател на ВМРО.  Точно като вицепремиер съм си позволил да кажа, че „ще гледат ЕС И НАТО през крив макарон”. Мисля, че добре ме разбраха в Скопие и реакцията им беше културна.”

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.