Правителството продължава с инициативата си за раздаване на пари за различни сектори след двустранни срещи с министър-председателя Бойко Борисов. След като по-рано днес на надзирателите и туроператорите бяха обещани пари, за да не протестират, сега средства се нaсочват и към животновъдите.

„Ще ви подкрепим с 56.5 млн. лв., имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет“, заяви премиерът Бойко Борисов на среща с животновъди, в която участва също министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Помощта от страна на правителството е за подобряване на ликвидността на земеделските стопанства, които са отсрочили кредитите си и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от Covid-19, се казва в съобщението от пресцентъра на Министерския съвет.

Тези пари обаче трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия, за да не се считат за неправомерна държавна помощ. Едва тогава ще могат да стигнат до животновъдите.

На срещата са обещани и други 26 млн. лв., които са помощ de minimis за животновъдите, които търпят загуби заради сушата.

Борисов е казал, че в момента се обмисля подкрепа още и за пчеларите, зеленчукопроизводителите и овощарите.

„Сушата е по цяла Европа. Виждате там реколтата никога не е била толкова малка. Затова се учудвам на тези, които вместо толкова настоятелно да търсят национално съгласие как да преодолеем зимата, приказват“, коментира министър-председателят.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.