Начало | Път на МъдросттаУчителят на Мъдростта Ваклуш Толев е казал: "Мъдростта е потреба да се знае, за да не се греши, а не да се прощава!"

 

В днешния ден, познат в Християнския свят като Сирни Заговезни, за Прошката разследващият журналист, директор на Биволъ и поет Асен Йорданов написа:

Много молят за прошка днес. Давали, и искали, и получаващи....Прошката не е разменна монета и не е даденост. Тя не се дава, само защото се иска. Прошката е висша проява на Божията Премъдрост. Тя е венецът на осмислянето на Творението и Твореца. И на нашето място във Великия Смисъл на Битието.

За да се стигне до истинската Прошка, неизбежно трябва да се мине през Покаянието и Изкуплението. Иначе НЯМА Прошка, защото няма осмисляне на Вината. А тогава прошката е куха, празна, механична и безсмислена. Тя е изпразнена от божествената си същност, не пречиства и не води до пречистване и извисяване. Обикновено след подобно "прощаване", недостойни получават "прошка" от още по-недостойни и едните и другите после продължават своето пагубно блудстване в греха, както и преди това.

За да получиш истинска Прошка, първо трябва да можеш да дадеш такава. А истинска Прошка се дава само когато самият ти си предолял завинаги грешките на този, комуто прощаваш. В Молбата за Прошка е единствената посока на скритата, стръмна пътечка към Спасението, Свободата, изконната ни човешка Мисия и Царството Небесно. За да помолиш и да получиш истинска Прошка, трябва дълбоко в себе си да си преодолял всякаква възможност от това да повториш греха и грешките, заради които молиш. И то завинаги. В противен случай, ако отново продължиш да вършиш същото, за което си искал и си получил прошка, тогава се забиваш дълбоко в обречеността, а възмездието вече е стократно по-голямо и силно в хода на съдбата и пред Оня Съд!

Затова не забравяйте, че Прошката не е от вас, а от Него! Не искайте и не давайте Прошка, ако не сте се обрекли преди това на Неговия закон, на Неговата Справедливост и абсолютната саможертва в Истината! Играта на думи с Прошката е също грях, словоблудството с Прошката, за пред хората, е много голям грях, защото може да се приравни с ругателство спрямо Твореца!

"Молба за прошка ли? Това е

със сълзите пречистена вина.

Да влезеш сам във вътрешната стая.

Без лампа и прозорец… В Светлина."

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.