Заповедта за убийството на журналиста Джамал Хашоги е дошла от най-високите нива на саудитското управление. Това пише турският президент Реджеп Ердоган в своя статия, публикувана на 2 ноември 2018 г. в американския ежедневник „Вашингтон поуст“.

Там статията може да бъде открита под заглавието: "Реджеп Тайип Ердоган: Саудитска Арабия все още има да отговаря на много въпроси, свързани с убийството на Джамал Хашоги"

През последния месец Турция направи и невъзможното, за да хвърли светлина върху всички аспекти по този случай. В резултат на нашите усилия светът научи, че  Хашоги е бил убит хладнокръвно и умишлено от наемници.

И все пак има и други, не по-малко значими въпроси, чиито отговори ще допринесат заразплитането на този злощастен акт: къде е тялото на Хашоги; кой е "местният сучастник", за когото саудитски власти твърдят, че е предал останките на Хашоги; кой заповяда да бъде убит. За съжаление саудитските власти отказаха да отговорят на тези въпроси, пише още турският президент.

"Знаем, че извършителите са сред 18-те заподозрени, задържани в Саудитска Арабия. Също така знаем, че тези хора са дошли да изпълнят заповед - да убият Хашоги и да напуснат страната. И накрая, знаем, че заповедта за убийството Хашгоги идва от най-високите нива на саудитското правителство", допълва Ердоган.

Той казва още: "Някои се надяват, че този "проблем" ще изчезне във времето. Но ние ще продължим да задаваме въпроси, които са от решаващо значение за наказателното разследване в Турция, но и за семейството и близките на Хашоги. Един месец след убийството му все още не знаем къде е неговото тяло. Най-малкото той заслужава подходящо погребение в съответствие с ислямските обичаи. Дължим го на семейството и приятелите му, включително на бившите му колеги от The Post, за да им даде възможността да се сбогувта с него и да отдадат уважението си към този почтен човек. За да сме сигурни, че светът ще продължава да задава същите въпроси, ние споделяме доказателства с нашите приятели и съюзници, включително и със Съединените щати."

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.