Скучната статистика на Националния статистически институт в началото на годината прозвуча убийствено. Срещу 81 000  родени деца през 2009 година, изтеклата 2017 е донесла 63 000 бебока. Този факт трябваше да разтресе управляващите, макар те да си го знаят отлично. Всъщност, как точно да го знаят при сринатия регистър? Да, де, добре, че Здравната каса оцеля от Големия взрив, та да каже имат ли бебетата почва у нас.

Като оставим иронията за циниците, положението в „демографската пустиня“ България е катастрофално.

Кога за последно са ви сурвакали по празниците? Колко пъти детска гълчава ви е будела от следобеден сън? Срещате ли по улици и паркове играещи деца? А тези около сивите блокове колко са? Ако чевек си направи труда вечер в час, който още не е за сън, да обиколи малките и не толкова малки градове и села, потреса, дето ще изживее, е гарантиран. Тъмнина и дръпнати завеси. Спуснати щори, кепенци и мрак. Същият като в неремонтираните тунели. Защото, за да дойдат децата, първо трябва да се появят родителите им, не ли?

И не винетките, нито тол-таксите, нито тичащия гол на Черни връх, нито студа дори /нормален за този месец/, са темите за дебат. Медиите бистрят като за последно битовите дребнотемия и се захласват по нечия рокля или любовник, с опияняващ възторг се прехласват пред тъпотиите на поредния политически балон.  А истинската тревога, тази, че ставаме под 6 милиона, че до 2020 година ще се стопим и няма да има българи, явно не е важна новина. И ако за медиите е разбираемо отсъствието на темата, управляващите би трябвало да  се разтревожат, да излъжат поне, че се стряскат. И да предприемат поне палиативни мерки за повишаване на прираста, тоест, на бъдещето си. Толкова ли е трудно да обявиш, че до определена детска възраст лекарствата ще са безплатни? И това да се покрива с парите от прословутата контрабанда, дето нито видяхме жив контрабандист, нито чухме за осъден? А ДДС по храните, облеклата и детските стоки? Точно там е най-важно да  се пипне, ако има  грам грижа и  мозък в главите на управляващите? Защото чифт детски обувки от естествена кожа струват точно 50 лв!  И това не е лукс, на фона на турските лачени чукундури, които разраняват нежната детска кожа. Не може да се измислят облекчения за производителите на детски дрехи и пособия ли? Видяхме, че Валери Симеонов като вице по демографията /сиреч раждаемостта/, не можа да я вдигне.На ход пак са българските майки и бащи, а за тяхното родителство няма нищо облекчаващо .Защо да раждат на тази територия, като в Европа ще им е по-леко? За тук ще остане рекорда на Рашко от Пазарджик, първото родено дете през 2019, появило се противозаконно и криминално от 15 годишната си майка. Която няма право по закон да го роди. Ама има желание!

Данните на EВРОСТА, че в България се наблюдава най-големият отрицателен естествен прираст на населението в целия ЕС, би трябвало да държат будни всички политици. А ние като общество трябва да изискваме от тях мерки - конкретни мерки и то спешни за стопиране на този печален процес.

„Ние обичаме да разказваме приказки на децата. Длъжни сме да им разказваме. Защото приказките са нашето извинение пред тях. Извинение, че светът, който сме им подготвили, все още не е онзи, който те заслужават“! Спомняте си го, нали? Георги Данаилов и филмът на Иванка Гръбчева „Деца играят вън“?

Годината е 1973.

Но тогава поне играеха навън. А ние, освен че не подредихме техния свят, дойде време и да ги загубим  напълно.

SOS! Деца не играят вън!

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.