Силна, в голямя степен шизофренна реч произнесе днес премиерът в оставка Кирил Петков, но и прекалено закъсняла във времето. След като правителството му беше свалено с вот на недоверие, а в продължение на осем месеца той се занимаваше предимно с Лена, среднощни доставки на "кетъринг" в Министерски съвет, хотелски частни партита по зимните курорти и завод за батерии, а не с борба срещу корупцията, изведнъж Петков получи странно провидение - че не е свършил нищо от това, за което му бе даден шанс да заеме този висок държавен пост. И поиска още шест месеца във властта, като преотстъпва своето място на вицепремиера си Асен Василев, който за същия период свърши същото, което Кирил Петков - нищо.

"България е на исторически вододел. Длъжни сме да продължим напред. За 6 месеца трябва да бъдат изпълнени най-важните за страната реформи. Нека се обединим в името на европейското бъдеще на България. Няма пост или позиция, които да са по-важни от тази задача. Затова вчера предложих на „Продължаваме промяната“ следващият български министър-председател да се казва Асен Василев. Имам му безпрекословно доверие. Рамо до рамо с Асен Василев започнахме промяната. Обещавам Ви рамо до рамо да я завършим", заяви Петков, който встъпи във властта като служебен министър с погазване на Конституцията на Република България, а след това, като министър-председател, бе многократно уличаван от коалиционните си партньори, парламентарната опозиция, медии и граждани в смело използване на неистини, манипулации, откровени лъжи и еднолично вземане на неадекватни политически решения.

Ето какво още каза Кирил Петков за закъснялата борба с корупцията, за незапочналата промяна и за Асен Василев:

"Човек, на който имам безприкословно доверие, с който започнахме борбата рамо до рамо и с който ще я завършим рамо до рамо в един отбор. Един отбор с него, с всички членове на "Продължаваме промяната", с всички коалиционни партньори и всички съмишленици. Време е да запретнем ръкави и да си свършим работата докрай.
Днес се намираме на исторически вододел. Има възможността да продължим промяната за законова държава, която просперира, където обществените средства се харчат за обществени нужди или има риска да се върнем назад към задкулисието, чуждите интереси. Няма да допуснем няколко неща: България да вземе грешната посока, шепа хора да ограбват обществените средства, прокурорите да продължават да бездействат, чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава. Няма да допуснем, защото не ни е страх.
С БСП имат различия по международните въпроси, с част от депутатите на ИТН имаме лични различия, но нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България и да продължим промяната напред."

Петков призова за обединение на всички, освен с тези, които пълнят с пачки чекмедчетата си, които са в листа "Магнитски", които с СМС-и контролират своите депутати и тези, които се контролират от чужди държави.

"Трябва да се обединят, за да се свършат неотложни задачи за следващите 6 месеца: да се промени законът за КПКОНПИ и Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия; да се сложи механизъм за разследването на главен прокурор с независим съдия; да се сменят всички регулатори с изтекъл мандат - КЗК, КФН, БНБ; да се промени законът на обществените поръчки; да се приемат 22 законопроекта за усвояването на парите от Плана за възстановяване; да се довърши планът за българското земеделие; да се довърши енергийната диверсификация; да се направи държавна Агенция по горите, така че да се прекъсне дървесната мафия.
Призовавам всички наши съмишленици, всички наши коалиционни партньори, независими депутати да се обединим в една обща коалиция по тази програма и тези задачи да бъдат свършени в следващите 6 месеца. Нищо не е по-важно сега за България от това. Няма пост или позиция, която да е по-важна. Ето защо, във вчерашния ден аз предложих на "Продължаваме промяната" следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев."

 

Тагове: undefined

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.