За това свидетелства негов пост в социалните мрежи, в който потърпевшия Живко Гиргинов заявява, че профилът му е бил спрян от Държавна агенция „Национална сигурност“.

„В продължение на почти 2 седмици се озовах с блокиран профил, но не от Фейсбук, а от българската Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС).

Когато Фейсбук блокира профил – винаги има индикативно съобщение за нарушение на правилата и съответстващ период на наказанието. В моя случай такова нямаше – профилът ми просто спря да функционира отведнъж; при всяко действие от моя страна се рестартираше в начална страница, където можех само да чета и скролвам. През смартфони, лаптоп, компютри – навсякъде същото“, заявява Гиргинов.

За него трябва да кажем, че е един от администраторите на Фейсбук групата „Аз подкрепям Лаура Кьовеши„. Споделя, че там повече от година качва по няколко материала на ден, които не са особено дружелюбни към властта. Ето и пълния негов пост по темата:

"В продължение на почти 2 седмици се озовах с блокиран профил, но не от Фейсбук, а от българската Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС).

Когато Фейсбук блокира профил - винаги има индикативно съобщение за нарушение на правилата и съответстващ период на наказанието. В моя случай такова нямаше - профилът ми просто спря да функционира отведнъж; при всяко действие от моя страна се рестартираше в начална страница, където можех само да чета и скролвам. През смартфони, лаптоп, компютри - навсякъде същото.

С какво точно подкопах стабилните устои на държавната сигурност на родината си България, от 10 000 km разстояние? Следва по-долу.

Но първо малко предистория: няколко дни преди това, на 7 януари 2020 г., ДАНС направи интервенция във фейсбук-групата Аз подкрепям Лаура Кьовеши, където съм админ, и където от близо година публикувам по няколко поста всеки ден, в критичен тон към управляващата България политико-мафиотска конструкция, която често фиксираме с понятието “статукво” (тъй като по презумпция статуквото = стабилност, нали?). За незапознатите с парещата материя - румънката Лаура Кьовеши е новоизбраният европейски главен прокурор, воглавѐ Европейската прокуратура, призвана да пребори определени сегменти от корупционните практики в Европейския съюз.

Апропо, атаката се състоеше в изтриването на няколкостотин очакващи одобрение членове, чрез вероятно компрометирания (хакнат) профил на небезизвестния следовател Бойко Атанасов (също модератор в нашата група); който броени дни преди това пък спечели делото на първа инстанция срещу МВР (ГДБОП) за незаконното подслушване. И по този повод бях публикувал пост в групата. Админ-панелът не функционираше порядъчно за известно време - това беше отбелязано и от останалите модератори в екипа - натъкнахме се на странни и необясними “ефекти”. През лятото на миналата година ДАНС неколкократно блокираха и профила на друг админ от групата и мой приятел - Давид Мавродиев.

След това, на 11 януари 2020 г., публикувах предизвикателно-саркастичен пост (прилагам снимка по-долу) по повод новопоявилия се тогава доклад на ДАНС относно прането на пари в България, и в текста написах буквално следното:
“Да уважим и ДАНС, че май ни се сърдят. Във времето, когато не се занимават да трият постовете в групата ни, да ровят в админ-панела и да блокират профилите на админ-модераторския ни екип, явно пишели доклади, и то какви”; последвано от линк към съответната статия на опозиционната медия на журналиста Стоян Тончев - “Либерта”.

Провокацията ми изглежда сработи и дни по-късно - на 18 януари 2020 г., “Империята” отвърна на удара и ДАНС замрази профила ми, заключвайки го във виртуалния фризер.

С вече придобитата през годините ми почти азиатска невъзмутимост - все пак се наложи да предприема някакви действия за възстановяването му, тъй като в противен случай той просто щеше да си остане “там” за неопределено дълъг период от време. Знам това, тъй като същото ми се случи през лятото миналата година. От личния ми профил тогава бяха изтрити (просто изчезнаха) всички “полит-некоректни” постове с мои видеа, които бях монтирал и качил: с абсурдно-комичните изцепления на премиера Борисов за тогавашния шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, запокитен във Валенсия (“#КОЙ скри Пацо?”), на вицепремиера Марияна Николова и почти миловидните глупости, изговорени от нея за IT-Card и смехотворните си “професионални” квалификации; за тогава новоизгряващата ослепителна аура на Иван Гешев; мои постове в подкрепа на Асен Йорданов (Asso Giordany), медията Биволъ, и др. Впоследствие те обаче бяха магически възстановени. Ето как.

И тогава, и сега, се наложи лично да подам сигнал до централата на Фейсбук за Азия, тук (в Сингапур, където живея от много години). Прилагам интересни снимки по-долу, тъй като достъпът там е ограничен. (С Фейсбук работим по различни съвместни проекти в областта на киберсигурността. Именно това, впрочем, внася доста любопитен нюанс на почти забавна ирония в цялата тази история). Нейсе, визитата ми отне половин ден - процедурата изисква прилагането на писмено сведение, на скрийншотове, подписването на декларация за неразгласяване пред медии (Non-Disclosure Statement / Confidentiality Agreement), верификация на личността и пр. досадни формалности - независимо от ползването на лични и/или служебни контакти, защото става дума за личен профил. Поради горното се налага да пропусна всички останали подробности; мога да оповестя тук, в личния си профил (не пред медии) единствено източникът на интервенцията срещу мен - “Bulgarian government security agency” и инструментариума: специализираният софтуер “Oxygen Forensic Analyst”. В някои среди е известно, че той се притежава и използва само от тайните разузнавателни служби и силовите структури и ведомства, а в България - единствено от ГДБОП и ДАНС. (Споделям още любопитни снимки и видео по-долу). Употребява се за събиране на информация чрез отдалечен достъп, при което по закон трябва разрешение за прилагане на СРС, което се издава само от съда (СГС), след отправено писмено Искане за използване на СРС (според чл. 6, чл. 11 от Закона за специалните разузнавателни средства). Повече от разбираемо, обаче, е, че с този софтуерен инструмент се злоупотребява активно, без каквото и да е разрешение от съда. И разбира се - не единствено срещу моята скромна особа; и не само спрямо лични профили във Фейсбук. Софтуерът анализира, следи и “пробива” с лекота над 10 000 видове мобилни устройства - всички смартфони, таблети, модеми, рутери, GPS-устройства, лаптопи, компютърни конфигурации, дори музикални плейъри, и (почти) всички месинджъри: Viber, Watsapp, Facebook Messenger, Skype, Line, Wechat, Kik, KakaoTalk и др. там, каквито ползвате. Пробивът на профилите ви във Фейсбук, Туитър, Инстаграм и пр. са “детска игра”, независимо колко пъти си сменяте паролата на ден, на час или в минута, и дали сте сложили истинска снимка и имената си. Малко се затрудняват само със Signal, WickrMe, ъпдейтнат TailsOS с Tor, PGPemail и отчасти истинските (и платени) VPNs, но само в комбинация с последно изброените. Мисля, че подсказах достатъчно какво да използвате и какво не (това беше скритият бонус в този пост).

Вероятно, ако живеех на #Територията, маскирани “доброжелатели” щяха вече да са стъпили на изтривалката пред вратата ми, или да са подпалили колата ми.

В крайна сметка - профилът ми отново преминава под expedited personalized online Protection Order. Наложи се да сменя и устройството за достъп. ДАНС успя да ме “замрази” дни след като предишния протекционен режим изтече. Това подсказва, че там някъде някой активно, постоянно и целенасочено слухти и воайорства - ето в такава държава живеете, драги сънародници. 111-то място ли, само?

Благодарности на онези от приятелите и колеги-модератори, които публикуваха постовете и видеата в групата, които им подавах дистанционно, докато бях блокиран. А “силоваците” от Бг-службите трябва да знаят, че Oxygen-репресиите им не дават особен ефект. Дали пък сега вече ще ми пратят и агенти тук, в Азия? С бухалки ли ще дойдете или с чадъри със спусъчни механизми и “писалки” със сачми? И каква точно национална сигурност осигурявате - та вие не можете да осигурите собствената си сигурност там, в сградата на ДАНС - където се внасят незаконни пистолети и се гърми като в каубойски бар в Дивия Запад през 19 век!"

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.