Изследователи от Фармацевтичния колеж "Харисън" към Университета "Обърн" разкриха ползите от зехтина за когнитивното здраве. Резултатите от проучването са описани в статия, публикувана в списание "Nutrients".
Авторите са изследвали 25 участници, изпитващи умерени когнитивни затруднения. Участниците са били помолени да включат около 30 милилитра (около три супени лъжици) зехтин в ежедневното си меню в продължение на шест месеца. Тринадесет участници консумирали необработен зехтин, а 12 - рафиниран. Първият съдържа много феноли - клас органични съединения, които включват хидроксилна група и бензен. Всички участници са диагностицирани преди и след консумацията на добавката: ядрено-магнитен резонанс, когнитивни тестове и кръвни изследвания за биомаркери на болестта на Алцхаймер.
Експерименталните резултати показват, че нерафинираният и рафинираният зехтин подобряват когнитивните функции, което се отразява в мерките за клинична деменция и други поведенчески критерии. Констатациите съответстват на предишни предклинични изпитвания върху мишки, изследващи превенцията на болестта на Алцхаймер.