Константин Игнатов, братът на издирваната "кралица на криптовалутата" Ружа Игнатова е признал ролята си в кривповалутната измама на OneCoin и е пледирал виновен по няколко обвинения, сред които пране на пари и измама, съобщава Би Би Си, на която се позова БТА.

Главите на престъпната схема са успели да акумулират за себе си 4 милиарда долара.

Игнатов беше арестуван на летището в Лос Анджелис през март. На 4 октомври той е сключил извънсъдебно споразумение, оповестено едва на 12 ноември. Срещу него няма да се повдигат повече обвинения за престъпление заради ролята му в OneCoin. Игнатов все още не е осъден, но може да получи до 90 години затвор за ролята в измамата.

 

В документа от споразумението се казва, че сътрудничеството на Игнатов с властите може да разкрие дейности на лица, които може да използват насилие срещу него и семейството му. В него се казва още, че Игнатов може да кандидатства да бъде включен в американската програма за защита на свидетелите и да му бъде предоставена нова самоличност.

Ружа Игнатова, оглавявала OneCoin, е изчезнала безследно, като тя разполага с огромна сума пари, споделят от органите на властта в САЩ.

 

Още в началото на месец ноември стана ясно, че братът на създателката на OneCoin Ружа Игнатова, който бе задържан в САЩ през март и очаква делото си в ареста в Манхатан, е сключил споразумение с властите в опит да намали присъдата си. Това се разбра при хода на започналото тогава друго дело, свързано с криптовалутата, която според според американското обвинение е пирамида, ощетила милиони хора по цял свят с над 4 млрд. долара. По него обвиняем в пране на пари и банкова измама в полза на OneCoin е американският адвокат Марк Скот и във вторник като свидетел на щатските прокурори се е явил Константин Игнатов. А на продължаващия днес разпит признава, че е знаел, че участва в престъпна схема, и че е лъгал при първоначалните си разпити, защото се е страхувал, че ще влезе в затвора. Според Игнатов сестра му лично е спечелила над 500 млн. долара от OneCoin, преди да изчезне, а освен известните й покупки на имоти и яхта той обяснява, че тя е купила огромно имение за съпруга си във Франкфурт, както и че е строила имение в Дубай. А също и че е пазарувала бижута на единична стойност над 1 млн. долара.

Новината и детайлите бяха съобщени от независимия журналист Матю Ръсел Лий, който отразява процеса в Twitter и през сайта си Inner City Press. Според неговия репортаж Игнатов е в затворнически дрехи и отговаря на въпросите на прокурорите, като предстои да бъде разпитан и от адвокатите на Скот. Игнатов беше обвинен в сговор за извършване на измама, като освен устното признание вероятно има и подписано споразумение с прокуратурата да сътрудничи. Лий е поискал от обвинителите документа, но досега не му е представен.

Inner City Press@innercitypress

OK - in trial in court of US v. Scott, opening arguments this morning at 9:30, any lawyers' arguments before Judge Ramos first. Yesterday's Inner City Press story http://www.innercitypress.com/sdny16onecoinignatovcrim110419.html … & more on https://www.patreon.com/posts/31319011  Below, today's thread

Преглед на изображението в TwitterПреглед на изображението в TwitterПреглед на изображението в Twitter

36

16:08 ч. - 5.11.2019 г.

Информация за реклами в Twitter и поверителност

Виж другите туитове на Inner City Press

 

Inner City Press@innercitypress

OK - trial of Mark Scott continues with Konstantin Ignatov on stand at 9:30, before that lawyers' arguments about Scott's state of mind @SDNYLIVE - yesterday's stories http://www.innercitypress.com/sdny17onecoinignatovcrim110519.html … and https://www.patreon.com/posts/31340517 , and below, thread

Преглед на изображението в TwitterПреглед на изображението в TwitterПреглед на изображението в Twitter

79

16:20 ч. - 6.11.2019 г.

Информация за реклами в Twitter и поверителност

37 души говорят за това

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.