80 години жизнен път на израстване и творчески градеж.
30 години начало на монументални творения - фрески, стенописи, мозайки, резби и металопластика.
50 години творческо търсене - графика, живопис, десетки изложби и пленери.
Ненаситни пориви...
Неуморим Йордан!"
Йордан Маринов:”Тази изложба съм я подготвял цял един  живот, оставам верен на класиката и себе си!”

Над 50 творби ще подреди обичаният бургаски творец и дългогодишен преподавател Йордан Маринов в Дружеството на бургаските художници на 08-ми октомври /вторник/, от 18.00 часа.

Събитието се организира с подкрепата на Община Бургас, по повод 80-годишнината на художника, която се отбелязва на 15 октомври.

Гостите на събитието ще се насладят на многоликия творчески свят на Маринов, от  първите му портрети, които датират от 1973- 1974 – та година , посветени на семейството до завършената само преди дни „Лодка в морето”, която поетично разказва за връзката между водата и земята.  Всички картини в залата се обединяват от темата „Ничие море”. Тя хрумва на художника от старите моряшки лафове, че морето не може да се опитоми и не принадлежи на никой.

За селекцията и корирането на иложбата до него са най-верните му спътници – Йордан Ангелов и Йордан Петров, които съпреживяват радостта от специалното събитие.

Йордан Маринов  е увековечил изкуството си, като част от десетки емблематични сгради в Бургас и страната, сред които: Гимназията по Туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров“, Турското консулство и Ритуална  зала „Вардар”. Негова мозайка и фреска има на фасадата на ОУ „Добри Чинтулов“ /сега Английска гимназия/

. Сред емблематичните му творби е  „Пясъчен часовник“, която той създава специално за  Стадион „Лужники“, Москва, Русия и още много мозайки и фрески по училища, хотели, административни сгради в цялата страна. Негови творби са притежание на частни колекции в страната и чужбина. Изложбите му извън страната наброяват десетки, сред тях са: Германия, Франция, Италия, Великобритания, Белгия, Холандия, Сърбия, САЩ, Турция и Япония – Осака.

„Не обичам да се правя на важен. Винаги съм бил искрен с моята публика и колегите ми. Това е моята запазена марка, не мога да изневеря на инстинктите си, оставам верен на класиката, на сюжета. Тази изложба я чакам цял живот”, споделя Маринов, който е част от триото Йордановци. Те са колоритното събитие в културната програма на Бургас, на всеки 6 януари /Богоявление/, в продължение на 25 години..

 

*На снимката от дясно наляво:Йордан Маринов, Руси Стоянов и Живко Иванов. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.