Вината за ниската избирателна активност е на политическите партии, смята Стоил Стоилов

Колко ще бъдат парламентарните групи в 51-ия парламент? Темата в ефира на „Здравей, България” обсъдиха математикът и бивш зам.-председател на ЦИК Михаил Константинов и изборният експерт Стоил Стоилов.

„Напълно безсмислено отиваме на поредните, седми избори. Евроамериканската коалиция ще има същия брой депутати. Целият масраф го правим, за да докажем, че тази коалиция ще има същия брой депутати – между 130 и 135”, каза Константинов.

И според Стоил Стоилов предстоящият вот е излишен. „Трябва да мислим за осми парламентарни избори през февруари или март. Мандатите са физически величини. Активността ще бъде по-ниска”, категоричен е той.

Припомняме, че избирателната активност на последните избори беше най-ниска от началото на прехода.

„Вината за това е на политическите партии”, каза Стоилов.

Проф. Михаил Константинов обясни, че заради ниската избирателна активност бариерата за влизане в парламента може да падне до 80 000 гласа, което е постижимо и за някои по-малки партии.

Относно „купуването на гласове”, той каза, че най-много се „пазарува” на местни и парламентарни избори. „Половината от парите за купен вот са за „тартора”, каза математикът.

По негови сметки с между 24 и 40 млн. лева може да си купиш парламентарна група. „Ако тя е ключова, тези пари може да си ги върнеш”, каза Константинов.

По думите на Стоилов купуването на вот става и в среди, където хората не разбират основни теми, обсъждани в политиката. „На един човек, който не е излизал от селото си в последните 10 години, много трудно може да му обясниш корупционните връзки”, допълни експертът.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.