Конкурсът е част от Националния календар на Министерството на образованието и науката, победителят получава годишна парична стипендия. Съорганизатори на „Алеф” в седмия младежки литературен конкурс са Община Бургас и Националния дворец на децата.

Националният младежки литературен конкурс на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” вече е част от Националния календар на Министерството на образованието и науката. Победителят в неговото седмо издание има реален шанс да получи 12 месечни стипендии по 135 лева. Стипендиите се отпускат от образователното министерство на деца с изявени дарби, които са спечелили призово място в национален конкурс, олимпиада или друго младежко национално състезание. 

Конкурсът, който Център „Алеф” организира за седма поредна година, е уникален по своята същност и вече се превърна в емблема за младежко творчество и гражданска позиция. Мисията му е да формира човешки добродетели и съзнание, свързани с познание за миналото. Творческото  предизвикателство  помага на младите хора да не губят изконните духовни ориентири за Добро и Зло. Включването на конкурса в Националния календар на Министерството на образованието и науката е високо признание за неговия нарастващ авторитет и обществена значимост. 

Над 1000 млади литературни дарования от различни градове на страната вече са се включили в първите 6 издания на надпреварата. Възникнал по повод спасяването на българските евреи по времето на Холокоста, конкурсът всяка година поставя различна тема пред участниците. Тя винаги е насочена към единението, толерантността, морала и жертвоготовността между хората в името на живота. 

Седмият конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” ще бъде обявен официално на 1 ноември 2019 г. -  Денят на народните будители, а творбите ще се приемат до 1 март 2020 година. Темата на настоящето издание е: "Аз съм един от тях - българските „праведници на народите на света."

Със свои художествени разкази в надпреварата могат да се включат младежи от цялата страна. Конкурсът ще се проведе в две категории – „Ученици” – средношколци от VIII до ХII клас, и „Студенти” – до 25-годишна възраст, редовно обучение.

Творбите трябва да разказват за живота на един от 20-те обявени за „праведници на народите на света” българи /по избор на участниците/,  пожертвали благополучието си в името на спасяването на човешки живот и удостоени с най-висша благодарност.

Израелският Национален мемориал Яд Вашем е присъдил титлата „Праведник на народите на света” на 22 000 души от 45 държави, помогнали за спасяването на евреите по времето на Холокоста. Двадесет от тях са българи. Кои са те и как са заслужили това звание, предстои младежите да открият. Център „Алеф” ще им помогне чрез своята виртуална библиотека, в която е събрана информация по темата от различни източници.

Победителите ще бъдат излъчени на официална церемония в Бургас през май 2020 г. По традиция, най-добрите 20 ще бъдат номинирани и ще присъстват на церемонията на разноски на организаторите.

Победителят в категория „Ученици” има шанс да получи 12 месечни стипендии по 135 лева. Участникът, класирал се на второ място в същата категория, ще представи България на Световния конгрес за млади лидери в Херцлия, Израел изцяло за сметка на център „Алеф”. За трето място е предвидена парична награда от 200 лева.  Наградите в категория студенти - до 25 години, редовна форма  на обучение, са парични – 400 лв., 300 лв. и 200 лв. съответно за първо, второ и трето място.

Всички номинирани разкази ще бъдат събрани в специално книжно издание, а някои ще бъдат публикувани в различни медии.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.