Преди седмица Liberta.bg получи вътрешна информация от човек приближен до властта, че "нормативът" за броят на заразени с Covid-19 e 1200 души и след достигането се "разхлабва възелът". Вероятно това е т.нар. "пик", за който управлващите и щабът на пагонения доктор Мутафчийски говорят. Тогава спестихме новината поради "чувствителността" на населението и най-вече на прокураурата, която не намира нищо смущаващо в ежедневното говорене на премиера Борисов и председателя на НОЩ за трупове и катафалки, но остро осъжда свободата на словото.

Към днешна дата информацията ни за "набраната" бройка заразени напълно се повтърждава от числата и намерението на министър-председателя Бойко Борисов да разхлаби мерките и евентуално да отмени извънредното положение в България преди датата 13 май 2020 г.

„Възложил съм на юристите да помислят, искам по-рано да премахнем извънредното положение. Да остане само закон, който да позволява, например на здравния министър да издава заповед за задължителното носене на маските, защото е доказано, че помагат, банките да могат кредитите да продължат да не се изплащат в тези срокове, в които сме казали”, каза Борисов вчера на поредната си разходка из страната на данъкоплатска издържа - мисирки, охрана, гориво...

Като цяло извънредното положение в България беше въведено абсолютно прибързнао и се оказа ненужно. Не само мерките не се спазваха, но и големите хранителни и тези за "черна" техника вериги работеха, както и общественият транспорт, като естествени инкубатори за култивиране и разпространение на вируса. Но властта сметна, че парковете, градинките, плажовете и планините са опасни за здравето на хората поради наличието на чист въздух и слънчева светлина, затова все още са забранени за посещение.

При извънредното положение не се отчете и спад на смъртността в България, но за сметка на това милиони граждани бяха обречени на глад, стотици хиляди останаха безработни, а много фирми "удариха кепенците". Нанесените щети на икономиката ни се равняват на милиарди левове, докато корупцията, схемите и банковите далавери на корупционери и корумпатори процъфтяват.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.