Удар по Донецк помрачи преговорите за мир. Отстъпвайки, украинската армия сравнява населените места със земята, твърдят властите в Донецките републики.

Тази сутрин украински наказателни части са ударили с ракети центъра на Донецк, съобщиха руски медии. Кметът на града Алексей Кулемзин съобщи, че в столицата на ДНР до сградата на правителството е свалена украинска ракета "Точка-У". От Щаба на териториалната отбрана на ДНР дадоха данни за загинали мирни жители. По предварителни данни става въпрос за 20 загинали и 9 ранени", гласи съобщението. Ръководителят на ДНР Денис Пушилин уточни, че сред загиналите има и деца.

Четвъртият кръг от преговорите между Русия и Украйна стартира в 10.30 тази сутрин, но бе помрачен от новината за ракетния обстрел на Донецк. Докато разговорите се водеха през видеовръзка, украинските въоръжени сили нанесоха най-тежкия удар по ДНР от началото на конфликта - те са изстреляли поне 45 ракети "Точка-У". Една от ракетите е ударила центъра на Донецк, в резултат на което са загинали поне 25 души, има много ранени, съобщи щабът на ДНР. Жертвите са паднали в самия център на града - на бул. "Пушкин" и ул. "Университетска", в гъсто населена част. Има загинали в кафене, пред банка. Поразени са автобус на градския транспорт, микробус, магазин. ДНР обяви траур.

Трагедията от Донецк помрачи, но не спря преговорите. „Сега с помощта на нашите партньори, нашите посредници, които искат да извършат някаква посредническа мисия, може да е Израел, може да е Турция и така нататък, ние търсим място, където би било желателно да се водят преговори в условия на гаранции за сигурност. И, най-важното, разработваме пакет от споразумения, които ще вземат предвид позициите на Украйна", каза Михаило Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, пред телевизия "Украйна-24". 

Преговорите не бяха повод за да спрат и руските атаки. Удар бе нанесен по авиационния завод "Антонов" в Киев - най-големият украински производител на военно-транспортни самолети. Украинското ПВО свали крилата ракета, която падна на район Куреневка в Киев. Ракетни удари имаше по Краматорск. Поражения бяха нанесени и в един от най-старите университети в Европа - Харковския национален университет "В. Н. Каразин".  

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.