„Създадоха се много тежки негативни нагласи срещу ваксините. Това е много трудно да се промени и ние сме много внимателни. През цялото време сме се придържали към това, че ваксинирането е доброволен акт. Тезата, че хората не са информирани, не е вярна. Няма човек, който да не е запознат с всички препарати. Балансът е много деликатен. От едната страна са препълнените болници, а от другата - затворените бизнеси. Ако хората продължават да не се ваксинират, цената, която ще платим, са по-твърдите мерки”, каза пред NOVA здравният министър Стойчо Кацаров.

Според него ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото.

Опитваме се да управляваме кризата - от едната страна за затворените бизнеси, а от друга - препълнените болници. Ние трябва да намерим баланса и смятам, че ние го намираме. Когато малко хора са се ваксинирали, оръжието е да ограничим контактите между хората. Това можем да направим. Ако продължават хората да не се ваксинират, това е цената, която ще платим. Много хора казват, че Министерство на здравеопазването трябва да ваксинира хората. Това не е задача на здравното министерство, ова е отговорност на всички нас, коментира още по темата Кацаров.

Не очаквайте здравният министър да ваксинира насила. Как си представяте, на всеки човек пъдар ли да сложим? Ако нямаме самосъзнанието да участваме всички в този процес, няма да се получи, допълни той.

Във връзка с нарушенията на здравната наредба, кацаров е категоричен, че няма как да знае кой работи в нарушение, затова трябва да се сигнализира контролния орган.

„Извършват се стотици проверки всеки ден. Призовавам гражданите да информират контролните органи за всеки случай. Градският транспорт е поет риск, защото ограничаването му води до ограничаване на много стопански дейности”, каза в заключение здравният министър..

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.