След 2 години престой в България, ръководителят на медийната програма на Фондация “Конрад Аденауер” Хендрик Зитих има безочието да заяви в ефир, че правителството на Бойко Борисов и управляващата партия ГЕРБ не били отговорни за това, че сме на 111-то място в медийната класация на “Репортери без граници”, от 35-то — през 2007 г.

Според него, причината била... икономическата и финансова криза. Хендрик Зитих обаче явно не е наизустил опорките правилно, тъй като споменатата от самия него криза беше през... 2009 г., а и впрочем медийната свобода изобщо не е функция на финансовата и икономическа обстановка. За пример можем да дадем Ямайка и Коста Рика, които са съответно на 6-то и 10-то място в медийната класация, но това по никакъв начин не ги приравнява по икономически показател например до Норвегия, Швеция и Нидерландия, които държат челните места там. Или, друг пример — Сингапур, който е единият от четирите финансови центрове на света, но държи незавидното 151-во място по медийна свобода. Или, най-вече, Китай — водещата икономика в света, която обаче е на 176-то място, в дъното на класацията на “Репортери без граници”.

На отправената забележка от водещия Генка Шикерова, че се създава едно очевидно противоречие в тезите — тъй като Фондация “Конрад Аденауер” създаде и продължава да финансира ГЕРБ и до ден-днешен — защитникът на ГЕРБ отговаря, че фондацията също така поддържа работни връзки и с други партии, сред които ДСБ; което очевидно няма абсолютно нищо общо с повдигнатия въпрос, защото поддържането на партньорски връзки не е същото като финансиране и създаване на чисто нов политически проект зад граница.

Накратко: немската фондация “Конрад Аденауер” създаде и поддържа финансово ГЕРБ и до днес; и според нея — ГЕРБ няма вина за медийната клоака, в която ГЕРБ превърна България. Всичко е точно, нали?

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.