Предложението на управляващата коалиция първият ден от болничния да е за сметка на работника предизвика бурни - и недоволство, и одобрение. Изчисленията на синдикатите показват, че годишно една майка ще бъде ощетена с около половин заплата

Темата за болничните остава на дневен ред и в петък. Синдикатите настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов, съобщава Nova.

Поводът е предложението на управляващата коалиция първият ден от болничния да е за сметка на работника.

КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха, че са готови на сериозни протести, а работодателите подкрепиха идеята с мотива, че така държавата ще се пребори с фалшивите бележки.

Към момента първите 3 дни от болничния се изплащат от работодателя в размер на 70% от дневното възнаграждение.   

Според президента на КНСБ Пламен Димитров идеята на управляващите по този начин да пресекат практиката за взимане на фалшиви болнични няма как да бъде оправдана и няма да доведе до нищо добро.

„Смятам, че хората ще реагират и ние ще ги поведем. Ако някой си мисли, че така лесно ще мине този въпрос, е сбъркал”, каза Димитров пред bTV.

По думите му тази мярка ще доведе и до това хората, вместо три, да започнат да взимат повече дни болнични.

Изчисленията на синдикатите показват, че годишно една майка ще бъде ощетена с около половин заплата.

„Стотици хиляди хора ще пострадат, без да имат никаква вина. Как ще обясним на една майка, която трябва да си гледа болното дете, че първият ден няма да й бъде платен. Около 10 пъти в годината една майка взима болнични. Това означава да й вземем горе долу половин заплата на година, без да й обясним защо. Това е скандално”, заяви президентът на КНСБ.

Според Пламен Димитров е нужна сериозна борба с кухите фирми, които източват НОИ. Той призова всички онези, които имат възможности да разследват, най-накрая да започнат да го правят.

„Ако има воля, държавната машина може да покаже, че това няма как да продължава”, допълни Димитров.

Според синдиката трите дни болнични трябва отново да се плащат от НОИ.

От КНСБ искат среща с премиера, на която ще настояват предложението да бъде оттеглено. Ако това не се случи, синдикатите ще решат какви действия да предприемат.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.