Лидерът на гражданското движение БОЕЦ Георги Георгиев ще може безпрепятствено да напусне страната на 11 ноември, за да стане бъбречен донор на съпругата си Мариела в специализирана болница в Гренобъл.

Това заяви говорителят на Видинската окръжна прокуратура Владислав Влашев пред Свободна Европа, след като самият Георгиев съобщи по-рано във вторник, че разследващите са му издали повторна забрана, за да попречат на планираното му от месеци пътуване. Съпругата му е в терминален стадий на бъбречна недостатъчност от близо три години и трансплатацията се явява животоспасяваща за нея.

Още по темата: Прокурор възпира лидера на "БОЕЦ" да стане донор на бъбрек на съпругата си в животоспасяваща операция

Георгиев е обвиняем за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди на двама души от екипа на "Канал 3", които през юни в продължение на три дни преследваха него и съпругата му в опит да снимат интервю. Именно по това дело са му наложени две последователни забрани да напуска страната. Отделно от досъдебното производство на прокуратурата по случая, срещу Георгиев се води наказателно дело от частен характер заради спречкването със служителите на кабелната телевизия.

По думите на говорителя на Видинската окръжна прокуратура втората забрана е издадена от окръжния прокурор Ваня Ненкова във връзка с постъпила информация на 31 октомври, че Георгиев смята да напусне страната. След като разбрала във вторник, че става въпрос за планирана бъбречна трансплантация, а не за евентуално бягство, "чисто човешки" тя е отменила забраната.

Георгиев обаче коментира пред Свободна Европа, че това не е вярно, тъй като още преди месец адвокатът му Николай Хаджигенов е подал молба за отмяна на първоначално наложената забрана, прилагайки небходимата медицинска документация. Тогава семейството е закупило и самолетни билети за Гренобъл. Самият лидер на БОЕЦ е информирал разследващия полицай по делото му за предстоящата операция още през юли, но тогава не е била ясна точната дата.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.