Самолет от Русия с товар от медицинско оборудване за САЩ пристигна на нюйоркското летище "Джон Кенеди", съобщи руското посолство, цитирано от ТАСС.

"Споразумението за изпращане на руския самолет в САЩ е било постигнато в телефонен разговор в понеделник между президентите на двете страни Владимир Путин и Доналд Тръмп", каза във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Помощта от руска страна е била предложена заради тежката епидемиологична ситуация в САЩ и Тръмп с признателност я е приел, заяви Песков. От Държавния департамент информираха, че САЩ е закупила машини за командно дишане от Русия.

Руският военно-транспортен самолет Ан-124-100 излетя от авиобаза „Чкаловски“ в Московска област във вторник, 31 март, и ще пристигне в Съединените щати в сряда, 1 април, след зареждане с гориво на летище Шанън в Ирландия. Във видеото от този самолет, излъчен от руските държавни телевизионни канали, може да се видят много картонени кутии в товарния отсек на самолета, пише британският вестник The Guardian, предава Агенция "Фокус".

Този товар вероятно ще предизвика много противоречия сред критиците на Тръмп, които смятат, че за Путин този жест на добра воля е просто PR-ход и че руският президент ще го използва, за да облекчи антируските санкции, наложени от САЩ във връзка с руската намеса на президентските избори 2016 г.

Маските и медицинското оборудване също са оскъдни и в Русия, където броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в сряда нарастна с 440 и възлиза на общо 2 777 случая. Миналата седмица кметът на Москва Сергей Собянин предупреди Путин, че официалните данни за броя на случаите са много под реалния брой на заразените и не отразяват тежестта на епидемията.

В САЩ общият брой потвърдени случаи на заболяването е 188 хиляди, а 3,9 хиляди души вече са починали от коронавирусна инфекция. Според специалисти работещите модели показват, че само в САЩ десетки или дори стотици хиляди хора могат да умрат от тази инфекция.

В понеделник, 30 март, Тръмп, който очевидно е направил грешка, заяви, че помощ от Русия вече е пристигнала, казвайки на репортери в Белия дом: „Русия ни изпрати много голям товар от необходими неща, медицинско оборудване и беше много хубаво“. Това беше първото споменаване на помощ от Москва.

По-късно Кремъл заяви, че Путин предложил на Тръмп тази помощ по време на телефонния им разговор, когато обсъждали мерки за борба с разпространението на коронавируса.

"Тръмп оцени тази хуманитарна помощ", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков пред репортери. „Сега, когато настоящата ситуация засяга всички без изключение и има глобален характер, няма алтернатива на това да действаме заедно в духа на партньорство и взаимопомощ.“

Песков каза още, че Путин „изхожда от факта, че когато американските производители на медицинско оборудване и материали наберат скорост, те също ще могат да отговорят реципрочно при необходимост.

Русия вече е изпратила много стоки с маски и други медицински консумативи в Италия. Тя изпрати и своите лекари там във военни превозни средства, на които бяха поставени стикери с надпис: „От Русия с любов“. Според руските военни там са изпратени 22 превозни средства и мобилни лаборатории за дезинфекция. Италианските чиновници публично благодариха на Русия за помощта. Във вестник „La Stampa“ обаче се появи статия, в която се казваше, че някои висши служители наричат тази помощ 80% „безполезна“.

„Да се надяваме някой да обясни на Тръмп, че той играе заедно с Путин в неговата пропагандна кампания“, написа в Туитъур Андрю Вайс от Фонда "Карнеги" за международен мир.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.