Във връзка с акцията на прокуратурата и арестите на бизнесмени, Румен Гечев коментира пред БНР, че става дума за преразпределение на активите, които са изграждани законно или незаконно, което трябва да реши съдът, но според него в това е участвала и "управляващата върхушка".

"Има някаква външна намеса. Има някакви външни фактори, които са дали един лист хартия с имената и са казали: "Ако искате да останете на власт, тези хора трябва да бъдат разчистени от терена". Това за мен е съвсем ясно", заяви той, без да не посочи кого точно визира, но добави:

"Когато външен за България фактор иска нещо да промени в страната, той трябва да разчита на някакви вътрешни сили, на някакво пренареждане на картите. Затова си има вътрешни изпълнители на всяка поръчка, няма как да бъде реализирано изцяло отвън".  

Депутатът обвини управляващите, че проектите с европейски средства се печелят от близки до властта компании, заради което има борба в олигархичните структури:

"Европейските програми бяха истински златен дъжд за премиера и министрите. Колкото и свенлива да е прокуратурата, непрекъснато от разни министерства всеки ден излизат, меко казано, смущаващи неща за начина, по който се разпределят европейските и нашите бюджетни пари". 

Според гечев правителството няма разработена стратегия в краткосрочен и средносрочен план какво прави България:

"Дори и да получи средства от Европейската комисия, България няма идея какво ще прави, тъй като "се работи от днес за утре", заяви той.

 

"Главна прокуратура да ни покаже резултати! Да се вземат в ръце, защото искаме докрай разследвания с резултати. Ясно е, че ги няма 700 млн. лева. Няма никакво съмнение, че за да си затвори очите държавата - с нейните министри и премиера, те няма как, предполага се, да не са крали заедно с крадеца. А мястото на крадците е определено в Конституцията и законите", заяви Гечев.

Според него, за да не се краде в държавата е необходимо да влезе в задълженията си съдебната система и да има смяна на управляващата структура, както решат избирателите на изборите.

В предаването "Неделя 150" проф. Гечев коментира създаването на "Държавна петролна компания":

"Идеята на пръв поглед изглежда добре, но има много въпросителни и рискове".

По думите му, ако броят на държавните бензиностанции е малък, те няма да могат да влияят на цените на пазара:

"Ако са 3% или 5% от пазара, по никакъв начин няма да могат да влияят. Трябва да предлагат 25% от горивата на пазара, което предполага няколкостотин, многостотин бензиностанции в България. Нямаме никакви икономически разчети колко ще се предлага, в кои региони, как ще влияе на цената, как ще повлияе на конкуренцията. Затова е ясно, че става дума за ПР ход в криза, в която се намира правителството".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.