Ще помоля ГЕРБ да напуснат централата си в НДК и да си намерят друг имот. Това заяви в „Тази неделя“ служебният министър на културата в кабинета „Янев 2“ – Велислав Минеков. По думите му преди години партията на Бойко Борисов е „превзела със сила“ два етажа от сградата. 

Данаил Кирилов е дарил два етажа на партията, докато е бил областен управител. 

„НДК е към министерството. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов прави така, че обявява двата етажа като „отпаднала полза“ и ги дарява на партията. От там няма нито лев наем. Тези два етажа мисля да ги върна на НДК, тъй като и без това съсипаха НДК за тези години, дълговете са невъзможни“, казва Минеков.

По думите му това не е предизборна атака. Той посочи, че би действал с всяка една друга партия, ако са в същата позиция и допълни: „Искам си наема“.

"Това не е предизборна атака, НДК е във финансов крах. Няма значение коя е партията. Искам да спася НДК и разчитам много на новия борд. Искам си наема", обяви Минеков. 

"Тогавашният областен управител Данаил Кирилов прави така, че обявява двата етажа като отпаднала полза и ги дарява на партията", обясни министърът като не пропусна да се подиграе на предложените преди година конституционни реформи от бившия министър на правосъдието.

Той подчерта, че досега от ГЕРБ не са платили и лев за наема и ги съпостави с Би Ти Ви, която също има офиси в НДК, но си плаща "редовно и почтено".

"Тези два етажа мисля да ги върна обратно на НДК, тъй като и без това съсипаха НДК през тези години. Дълговете са невъзможни. Ще ги помоля учтиво да си намерят другаде имот. Ще ги помоля да напуснат настойчиво", закани се Минеков.

 

Според него съдебната реформа е ключова, защото всеки ден открива корупция в Министерството на културата. По думите му за откритите нарушения е сигнализирана прокуратурата. 

„Много е важно да преборим корупцията. За съжаление, парламентарните въпроси, които получавах често пъти бяха неясни, комични – за биографии на мой сътрудник, за броя  коли, които министерството има, за броя самолетни полети. В този малък срок трябваше да се захванат с т.н. съдебна реформа“

Минеков обясни, че ще поиска помощта на ДАНС за изясняване на финансирането за реставрацията на паметника на Цар Освободител в столицата:

„Там 1,8 млн. лв. ги няма. Не знаем откъде са дошли, кой ги е похарчил, няма обществена поръчка. Реставрацията е дадена на неграмотно лице“.

Според него това са пари, които са получени от руски бизнесмен, който е включен в санкционен списък на Съединените щати и се твърди, че е част от престъпна групировка.

„Имаме хотел на Черноморец, който е със 111 легла, даден е под наем и до днес, седма година, няма един лев печалба. Даден е под наем на симпатични хора, даже са си направили басейн“. Каза още Минеков.

Министърът на културата обясни, че все още се установява от кого е отдаден под наем хотелът на ведомството.

„Аз виждам подписи, виждам какво се е случило, но за съжаление се надявам на действаща прокуратура. Няма начин иначе. Това, което е с евросредства – обръщам в посока Европейска прокуратура, не става въпрос само за „Ларгото“, има и още, например „Яйлата“, „Квадрат 500“, допълни Минеков.

Той даде за пример "българския Лувър" - "Квадрат 500", който бил построен от "любима столична фирма", която била "осмата по документи".

Година по-късно същата компания построява на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов "малък дворец" в София за 240 000 лева.

"Но всичко е законно", отбеляза през усмивка Минеков и посочи идентичен случай - "По същия начин се изгражда Колодрума в Пловдив, а след това строителят строи къща на кмета и хотел на неговата майка. Но всичко е законно".

Министърът отбеляза, че няма да бъде част от инициативния комитет на Румен Радев за президентските избори, но увери, че го подкрепя "от сърце" и че "той със сигурност ще бъде президент".

ГЕРБ побързаха да отговорят на министъра на културата проф. Велислав Минеков, обвинявайки го в лъжи и политическа репресия

"Крайно време е служебният министър да прочете Закона за политическите партии. Етажи 16 и 17, предоставени от държавата за Централа на ПП ГЕРБ, не са собственост на Министерството на културата. Мястото е собственост на държавата и е предоставено на ПП ГЕРБ в изпълнение на чл. 31 от Закона за политическите партии", посочват от партията.

Според ГЕРБ Минеков лъже. По думите им партията е заплащала наем за ползваните два етажа от 2007 до 2010 г. на НДК по сключен договор. От 2010 до 2021 г. ГЕРБ заплаща наем за етажите на Областна управа – София – град по сключен договор.

Допълват, че според Закона за държавната собственост и на основание Закона за политическите партии, от февруари 2021 г., всички парламентарно представени партии не дължат наем за предоставените им от държавата помещения за извършване на политическа дейност.

"Очевидно след като ерата на изчегъртването на ГЕРБ приключи неуспешно, е дошло време на изкъртването. В развитите демокрации това се нарича политическа репресия", коментират от ГЕРБ.

Партията отправя и няколко въпроса към президента Румен Радев: 

  1. Вие ли издадохте нареждането ГЕРБ да бъде изгонена от Централата си?
  2. С политически гонения и репресии ли искате да бъде запомнен и вторият Ви служебен кабинет?
  3. Г-н Радев, почтено ли е?

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.