Министърът на културата проф. Велислав Минеков обяви днес на пресконференция в галерия „Средец” приоритетите на управлението и представи екипа си, с който ще реализира начертаната програма – зам.-министрите доц. д-р Пламен Славов и проф. Борислава Танева.

„Започваме отново битката за бюджета на Министерството”, обяви министър Минеков и подчерта, че този път ще направи така, че добрите намерения да се превърнат в задължения за следващия министър, който и да е той. „Всички, които обещаха покачване на бюджета, забравиха за какво става дума”, посочи проф. Минеков, като уточни, че притеснителното е, че голяма част от бюджета на културното ведомство няма да бъде използвана до края на настоящата година.

„Заделени са за капиталови разходи 55 милиона лева, по отношение на 30 юли 2022 г. - процент на изпълнение – 0 процента. Числата са смущаващи. И това, което ме притеснява е, че голяма част от този бюджет – милиони, няма да бъдат използвани до края на годината”, посочи министърът.

По този повод той заяви, че се намира в изключително неудобна ситуация пред финансовия министър, защото му предстои да защитава ново увеличение на средствата за култура. Министър Минеков ще настоява за увеличение на бюджета на Министерството на културата със стъпка от 0.2 % от БВП, каквото бе успял да защити през 2021 г.

„С какви очи ще отида при министъра на финансите, който ще забележи, че има огромни неизползвани средства, за да му поискам увеличение на бюджета“, попита реторично министър Минеков и сподели, че подобна е ситуацията с неусвоени средства за археологически проучвания, за консервационни и реставрационни дейности и за фестивали.

Той припомни за разговорите си миналата година с представители на политически партии, които след това влязоха в коалиция, и как с много аргументи те са били убедени за тази стъпка в бюджета за култура от 0.2%.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.