След разкритията за пръскачките, които клатят държавата, днес показват  снимки и картинки, пише DeFakto.

Прокуратурата предприе нов ход в битката с кибертероризма. След като вчера от изявления на отговорен обвинител научихме за опасния пробив в сървърите, задвижващи пръскачките пред парламента (които, оказа се, се задвижват само ръчно), днес от специализираната прокуратура публикуваха „части от доказателствения материал“, събран в хода на разследването. И не скриха, че го правят заради протеста срещу освобождаването на собственика на „Тад груп“ Иван Тодоров. Сиреч, за да „мотивират“ – чрез медиите – апелативния спецсъд да му щракне белезниците.

Направиха го новаторски – за да разобличат „терористите“, от ПРБ съвсем официално пуснаха ЕГН-тата на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Сотир Цацаров и на депутата от ДПС Делян Пеевски! Личните им данни са във файл, разпратен до медиите и публикуван на страницата на прокуратурата. Впоследствие ЕГН-тата бяха премахнати от страницата на прокуратурата, но не и от мейлите до медиите – невъзможно е.

Историята с Мирослава Тодорова – донякъде – се повтори. Но, за разлика от тримата „държавни мъже“, съдийката бе ударена по-тежко – Инспекторатът към ВСС бе пуснал и ЕГН-тата на съпруга и на непълнолетния им син, както и данните от личната карта на Тодорова и адреса на семейството.

А самата прокуратура днес се опита да прокара друг паралел, насочвайки вниманието на журналистите към папка със заглавие „NE SE CHISTIIII“ (така бе озаглавена декларацията на Тодорова с незаличените данни), в която Кристиян Бойков събирал лични данни на прокурори и следователи. Внимателният преглед на въпросния „материал“ обаче открои друго –  данните на магистрати не се виждат (явно заличени), затова пък добре се чете следното: „Изтичането на данни от НАП не е опасно. Те се откриват в интернет. Явор Колев (шеф на отдела за киберпрестъпност в ГДБОП – б.р.)“

Файловете с „разкритите“ материали са общо 13, на тях има снимки от видеокамерите на балкона на офиса на „Тад груп“ – записите са предадени от фирмата – съпроводени със „записани“ разговори. Как – не е ясно. Има и картинки от служебния компютър на Бойков. Желаещите могат да се запознаят с тях от страницата на ПРБ.

А ние съвсем се объркахме. Вчера ни убеждаваха, че всякакво изтичане на информация от разследването ще е пагубно за стабилитета на правителството и държавата, понеже ще всява паника у гражданите?!

Съобщението на спецпрокуратурата:

По повод протеста на Апелативната специализирана прокуратура за определените мерки за неотклонение „парична гаранция“ на собственика на „ТАД груп“ Иван Тодоров, и с разрешение на наблюдаващия прокурор, публикуваме части от доказателствения материал, събран в хода на разследването.
Заличени са всички лични данни, факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи и изрази.
Установено е, че има неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества.
Относно личните данни на магистрати, такива са събирани основно за прокурори и следователи, а папката е със заглавие: „ Ne se chistiiiii“.
Публикуваме и част от свидетелски показания, които ще бъдат представени в цялост на Специализирания наказателен съд: „Но все пак броят на клиентите е недостатъчен, затова не съм сигурен кой го предложи – И. или К., част от политиката на фирмата за набиране на клиенти да бъде тестването на сайтове на различни дружества без тяхно знание и впоследствие да ги набират като клиенти. Тази политика на фирмата се коментираше постоянно в офиса основно между И. и К., като двамата си говореха, че трябва да се изготви списък с най-големите български сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните собственици, като след това бъда привлечени като клиенти.“
Действията по разследването продължават.

Защитата: И къде е тероризмът?!

„Запознахме се с интерес с данните, които ги няма в делото, но ги има в публичното пространство. Заявяваме още веднъж, че те не касаят по никакъв начин престъплението по чл. 108 а от НК, в което е обвинен клиентът ни“, коментира пред Де факто адвокат Ина Лулчева, защитник на Иван Тодоров.

Последицата: Европейска заповед за разпит на главния редактор на „Биволъ“

Дойде ново съобщение. То гласи:

„Специализираната прокуратура издаде Европейска заповед за разследване на територията на Република Франция, съоВ рамките на разследването трябва да бъде разпитан главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов по досъдебното производство срещу служители на „ТАД Груп“, във връзка с факти, относими по предмета на доказване.
Европейската заповед за разследване ще бъде изпратена на френските власти, тъй като там е постоянният адрес на главния редактор на сайта“.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.