На 16 декември в 321 аудитория на Ректората ще се състои премиерата на документалния филм-портрет „За Николай Даскалов“. Режисьор на лентата е проф. д-р Станимир Трифонов, а продуцент е „Тристан – филм“.

Проф. Николай Даскалов е автор на едни от най-одухотворените и проникновени славистични изследвания, които доказват максимата, че към литературата трябва да се подхожда съобразно и съизмеримо със самата нея и свещените ѝ мисии. Той несъмнено се е утвърдил като харизматична академична личност, баща на търновската славистика, съзидател на благодатна научна и аудиторна атмосфера, ръководител, който умее да конструира единна общност. Една от главните заслуги на проф. Николай Даскалов е свързана с иницииране създаването на славистичната катедра към Филологическия факултет през 1995 г., естествено свързана със специалността „Славянска филология“.

Филмът е финансиран по програма „Изкуство и култура Велико Търново" с подкрепата и на Великотърновския университет./ сн. ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.