Днес Поморие почете паметта на Васил Левски и отбеляза 149-та годишнина от героичната гибел на Апостола. Отец Борис от храм „Свето Рождество Богородично“ прочете заупокойна молитва, а бюст-паметникът на Левски бе отрупан с венци и цветя. Децата от подготвителна група „Моряче“ към ДГ „Детелина“, гр. Поморие изразиха своята благодарност към Апостола чрез песен.

За девета поредна година екипът на Центъра за подкрепа на личностното развитие Общински детски комплекс – Поморие провокира творческото мислене, като организира литературен конкурс за ученици в чест на Левски. Темата тази година бе “В бъдещето тъмно той гледаше ясно“. В конкурса участваха 21 млади творци, в жанровете – поезия и проза.

Виктория Димова от гр. Поморие прочете своето есе, с което спечели първа награда в раздел проза.

„Познат на всички българи от учебниците и портретите- гледаме го и се учим на любов, преданост и уважение към отечеството. Защото то е и нашето минало, и причината да бъдем тук. А Левски- той винаги остава с нас. С неговата кръв е заплатена свободата на България. В земите български той е навсякъде. Светец! Лъч светлина за родолюбци в тежките и тъмни времена, във времената на робство. Един лъч, който не спира да огрява и, изложен на тежкия и силен вятър,  не загасва. Левски, който топли и пази сърцата на всички българи. Който не позволява да умре надеждата за по-добра родина. Успява да държи жива искрата в сърцата на всички тези, които желаят доброто на България. И не угасва…“. 

Това бе част от есето на Виктория Димова, възпитаник на Литературен клуб „Звъниче” към ЦПЛР – ОДК – Поморие, с преподавател – Мариана Маринова. Награда и грамота за достойното ѝ представяне връчи заместник-кметът на община Поморие Янчо Илиев.

На официалната страница на Община Поморие са публикувани творбите, завоювали първо място в конкурса, а наградите ще бъдат изпратени до всички участници.

Пред делото и саможертвата на Апостола се преклониха десетки жители и гости на града, учeници и преподаватели от училищата в град Поморие, общественици и общински съветници.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.