Общественото недоволство в Габрово нараства. Гражданите с различно от представителите на местната управа мнение, по значими теми и въпроси, свързани с развитието на града и общината, се чувстват обидени, неизслушани и с нерешени във времето проблеми. Вероятно в опит да смекчи тона и предизборно да тушира напрежението, многомандатният кмет на ГЕРБ Таня Христова отправи чрез "Фейсбук" покана за среща към своите съграждани.

Liberta.bg потърси мнението на опозиционния общински съветник в Габрово Пепа Сомлева (коалиция "Будно Габрово"), във връзка с провокиранта покана за среща и причините за нея.

- Каква е тази среща, г-жо Сомлева, и какво ще се обсъжда на нея?

- Пиарите на Общината ни информираха за насрочена среща с кмета, заради ескалиращото напрежение в социалната мрежа "Фейсбук". В личен план симпатизирам на г-жа Христова, защото има качества и експертиза, които уважавам, но в обществен план ѝ съчувствам.

- Какво имате предвид, обосновете се? 

Както винаги, освен, че се върви след събитията, които са проспани или неглижирани, сега отново се прибягва до пиарски акции, които реално няма да променят нищо. Казвам, че нищо няма да променят, защото за тази година бюджетът вече е гласуван и многобройните молби за съдействие на граждани, останаха без последствия на обсъждането; проектите са разписани и се изпълняват, парите са разпределени. Политиката на надменно отношение, след последната им национална партийна среща, дори беше променена с призив да се напада всеки, който има различно мнение. Настървено се говори за фалшиви новини, сякаш хилядите сигнали за недоволство са фалшиви и всеки, говорещ за тях трябва да бъде обявяван за враг.

- Какво очаквате да се случи на тази среща и не е ли целта й именно да да бъде туширано общественото напрежение преди предстоящите избори през пролетта и през есента?

- Аз съм скептична за такъв тип срещи по няколко причини. Първо, защото виждам какво е отношението към всеки дръзнал да говори това, което мисли. Ще дам само два примера. Първият – на съобщение на депутата Кристина Сидорова беше противопоставена партийна позиция, която е еталон за човеконенавистна реч, уронващи човешкото достойнство внушения, подплатени с много злъч и омраза. Снощи в дискусия по повод поканата за диалог, говорещият за нередности в Габворо Христо Аврамов беше нападнат словесно от пиари, които организират срещата и би трябвало са диалогични. Как да очаквам, че след като в медиите и публичното пространство се демонстрира нетърпимост, точно на тази среща ще се случи чудо и ще има качествен диалог. Самата аз скоро бях нападната по подобен начин в местна медия, за което водещи пиари ме посъветваха дори да не чета писания с долнопробни внушения и махленски език, камо ли да им отговарям. Второ, лично аз съм използвала всички начини за етичен диалог с властта. Многобройни са въпросите ми към Общинската администрация,по наболели проблеми, на които получавам формален отговор, но не и реален. Много примери мога да приведа, има и документи за това – и за трагичното състояние на транспорта в града още преди 3 години, и за неуредената и изоставена местност Узана, която можеше да се превърне в райско място, привличащо много туристи, и за нуждата от седящи люлки, за които майките настояват, и т.н., но вместо реални действия тези питания са неглижирани и отговорите са неангажиращи се с конкретни действия. На публикации, касаещи конкретни проблеми или не се отговаря или се отговаря с обиди и внушения. Трето, на сесия на Общинския съвет е имало множество предложения от страна на опозицията, които винаги са били отхвърляни, без каквито и да било аргументи. Аз не помня случай, в който да са уважили нечие предложение, различно от тяхното. Случайно ако са осъзнали, че нечие опозиционно предложение е много смислено, на сесията се представя за тяхно. Няма колегиален диалог. Говори се настървено и с обидно отношение.

- Защо тогава се инспирира подобна публична среща, или може би тя е продукт на слаб пиар и лоши съветници?

- За всичките тези години обсъжданията по проекти, бюджети и начинания са затворени в тесен партиен и административен кръг, а всички останали сме направени пасивни наблюдатели на следствията и резултатите - добри или лоши. Управлението си беше самодостатъчно, надменно и недиалогично пореден мандат. Дори на една сесия беше извикана полиция, защото хората, чийто проблем се обсъждаше, бяха дошли да изразят недоволството си. Казвам всичко това с огромно огорчение, защото не исках да е така и положих много усилия за този диалог, който системно беше провалян, а всеки говорещ по същество е охулван и окарикатуряван. Самозапалилите се били луди, протестиращите били глупави, опозицията не била компетентна, пишещите с недоволство във фейсбук били комплексари… Затова не вярвам, че след като няколко мандата се работи по този начин, в последните месеци на този изведнъж ще настъпи промяна. Още повече, че виждам какво е отношението на пиари и ръководни кадри към недоволните. И в крайна сметка всичко в този мандат е заложено и почти реализирано - остава само да се отчете. С две думи нищо не може да се промени.

- Това означава ли, че няма да уважите поканата?

- Аз приветствам решението на Таня Христова да се изправи и да отговаря, но това няма да промени нищо. Както беше на обсъждането на Бюджета – любезно съобщаваха на всички, че са в списъка на чакащите, а те трябваше да се сетят, че са си загубили времето. Пожелавам ѝ успех в следващите начинания, с горчивото предчувствие, че следващият предложен за кмет от партията, в която членува, ще изпълнява същата линия, без значение от името му. А тази среща, в тези условия, при тези обстоятелства, е безкрайно закъсняла, с невъзможност за реални последици от практически тип. Защото, ако се интересуваха от мнението ни щяха да ни викат, когато са се вземали решенията, а не когато вече трябва да се чудим как да се справяме с проблемите, и да се внушава, че ние сме били пасивни. Единствената стойност на срещата може да е пиарска и не бих желала с присъствието си да влизам в ролята на декор или параван за вече извършени и необратими действия. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.