Съобщение за грешка

Notice: Undefined offset: 1 in theme_print_url_list() (line 357 of /var/www/clients/client1/web1/web/sites/all/modules/print/print.pages.inc).
Напрежение в коалицията, не могат да се разберат за шеф на БНБ

Упраляващите партии не желаят да се консолидират около обща кандидатура за така важния държавен пост - говерньди на Българска народна банка (БНБ).
От формацията на Кирил Петков "Продъжаваме промяната" предлагат председателя на парламентарната си група Андрей Гюров. БСП и ДБ нямат кандидати. ИТН издига за поста шеф на БНБ депутатъ си Любомир Каримански.

По всичко личи, че в управляващата четворна коалиция цари напражение, като две партии дърпят юздите в своя посока с кандидатите си. При това положение най-вероятно бъдещият шеф на БНБ ще бъде избран с гласовете на партиите в опозиция - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

В медиите и социалните мрежи бяха отправени критики и към двете кандидатури. Едни свързват кандидата на ПП с Иво Прокопиев и не желаят шефа на БНБ да е работил като управител на хотелски комплекс. За кандидатурата на ИНТ изтъкват с неодобрение, че е работил в банките на Петя Славова и Фуат Гювен и го свързват с ДПС.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов предупреди за риск напрежението в коалицията да прерасне в криза, ако управляващото мнозинство не се обедини около кандидатурата за управител на Българската народна банка (БНБ).

Румен Гечев определи случаващото се в коалицията като "предизивкателство".

"Трябва ясно да осъзнаваме риска от излизане извън основния принцип на тази коалиция: постигане на общи мнозинства по важните въпроси. Управлението на финансовата система, което зависи и от БНБ, е фундаментален въпрос на държавното управление. Ако по него допуснем разцепление, това ще бъде огромен проблем", каза Христо Иванов.

Моето лично мнение е, че е най-добре да бъде една кандидатурата за управител на БНБ, заяви пред журналисти в парламента депутатът от „БСП за България“ Румен Гечев по повод избора за нов гуверньор на БНБ.

Според Гечев, ако коалицията излезе с две кандидатури, изборът може да бъде решен от опозицията. Той призова коалиционните партньори „да седнат и да решат коя ще бъде кандидатурата“. Гечев каза, че основен критерий трябва да са професионалните качества, а изборът да не се осланя на егото на някой от кандидатите. Той смята, че в коалицията трябва да се направи експертна среща, при която да се чуе визията за управител на БНБ.

Гечев коментира още, че има два сценария – един от кандидатите да бъде избран с 50 процента + 1 гласа от присъстващите в пленарната зала или никой от кандидатите да не събере нужната подкрепа. При втория вариант няма да има избран гуверньор, което, по думите на Гечев, няма да е добре, защото „БНБ е много сериозна институция“ и трябва да бъде стабилна. Банковата система е стабилна, предстоят преговори за еврозоната и „светът е неспокоен“, аргументира се депутатът. 

На въпрос има ли напрежение в коалицията, Гечев каза: „Не знам какво разбирате под напрежение, но е предизвикателство“.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.