"Политиците ни са болни. Диагнозата е "невроза на властта".  Хората се свиват от страх, но в един момент ще се появи революционна ситуация и нещата ще прелеят като един разкъсан бент, който помита всичко."

Аз съм само писател. Вече шест години пиша тетралогията си, а в момента работя върху новия си роман, казва бившия изп. директор на БНТ, режисьор, продуцент и пиар. Поводът за това интервю е участието на Нидал Алгафари в митингите в подкрепа на майките на болни деца, както и оценката му за политическите събития у нас.

-    Едрият капитал, премиерът и някои организации защитиха Валери Симеонов. ДПС от своя страна заплаши, че ще предприеме последващи необходими действия, като мотивът е да се брани демокрацията. Как ще продължи този хаос, господин Алгафари?

-    Ако се обърнем назад в миналото ще видим, че то се повтаря по един и същи начин. Работодателите са в такава позиция, че те винаги трябва да бъдат свързани с властта, защото единственият голям работодател е държавата. Те са зависими от тези, които са на власт в момента. Те им осигуряват договорите, поръчките и покровителството. А този невъзпитан бабобиец си е във властта и има възможност да им отпуска някъде там, където ги стяга. Знаем как преди време опростиха няколко милиарда ДДС на едни такива големи работодатели, а за най-малкото нарушение на ДДС в по-малките фирми са готови да ги разорят. Когато се случи това с КТБ, много малки хорица изгоряха, но не и големите работодатели, на които властта помогна. Така, че и сега е така. Тези хора, които до вчера бяха най-обикновени труженици, изведнъж забогатяха благодарение на някакви неясни обстоятелства. И всичките от тях смениха съпругите си, които са на 40-50 години с по-млади, смениха опърпаните си жигули с майбахове, смениха панелките с вили тук и в чужбина. Но повечето не успяха да бъдат истински работодатели. За да си такъв, трябва да имаш много опит и много научни познания.

-    Преди дни на протеста на майките се появихте с Арман Бабикян и Любомир Аламанов – трио с различни политически пристрастия. Пропуснахме ли нещо от посланията на тази прегръдка?

-    Арман Бабикян е работил от другата страна на барикадата, където аз съм бил. Той ми е личен приятел и е един от рядко умните мъже на държавата. Благодарение на него е публикацията в социалната мрежа. Опитвам се всячески да се отдалеча от някакви политически формирования, защото дългогодишният ми опит говори, че когато си в опозиция, се опитваш да яхнеш каквато и да е вълна. Но след като дойдат на власт, се разболяват от една болест, която се нарича „невроза на властта“ и забравят всичко. Затова се разграничавам от всякакъв вид политически формации. За участието си имам няколко причини. Не може невъзпитани хора да бъдат на високи постове. И не може да се нападат по-неравнопоставени хора, защото са слаби, бедни или с различен цвят на кожата. Не може да дърпаш и буташ някаква стара жена на границата, а зад теб да са двадесет души охрана и да се правиш на бабаит. Мястото на такъв човек не е в управлението.

-    Бил сте изп. директор в БНТ, писател сте, режисьор, пиар експерт, тоест - познавате в дълбочина обществените нагласи. Кажете, как се управлява народ, който мрази и проклина политиците си и колко дълго може да издържи такава агония?

-    Когато един път излъжеш тези избиратели, втори път го направиш, те ти вярват и пак продължават да гласуват за тебе. В един момент се създава една голяма пропаст, която се запълва с останките от старата система. През нея трябва да се прокраднат един друг морал и една друга система, каквито, за съжаление, не допускат сега. Но в един момент ще се появи революционна ситуация и нещата ще прелеят като един разкъсан бент, който помита всичко.

-    Когато омразата прелее в срам от върхушката, това ли е критичната точка за отприщване на лавината?

-    Да, но явно още не е станало. Трябва да има и някави други причини и властта върви към тях с пълна сила. Смятам, че непосилната  ценова тежест ще наклони към няколко варианта. Единият е на Ганди – нека видим с мирни средства, докъдето можем. Другите варианти вече са в сферата на бунтовете и революциите. Много зависи докъде ще стигнат с високомерието и цинизма си управляващите.

-    Какво казва режисьорът у Вас? Как се докарахме до най-бедния, най-болния и най-изчезващия народ на Европа, който иска оставка за думи, а не за лошо управление?

-    Докарахме се дотук, заради схемата, по която беше изработен мирния преход от висшата номенклатура на БКП. Преди 10 ноември и след това, тези хора си разпределиха по график цялата икономика на страната, разпределиха си парите и външния дълг на държавата, дадоха си контактите, които имаха и от тук нататък не искат да изпуснат кокала. Както и да погледнете, при смяната на БСП с ГЕРБ или с друга партия, винаги някъде отзад стоят онези прословути номенклатурчици от БКП. Това са хората, които са виновни за начина на ограбването на българския народ.

-    Издадохте тетралогия за българските обичаи и нрави: „Боже, защо Господ лъже“, „Аллах, милост нямаш ли“?, „Любиш ли, ти Бог си “ и „ Орисани да избираме“. Кое Ви изуми най-силно от българската душевност?

-    Не мога да кажа, че ме изуми. По-скоро, като започна да чета за етнографията, фолклора, у мен избуя онова усещане - колко велики са били нашите баби и дядовци. Не на бойното поле и не с оръжие, а в мъдростта си. Успели са да направят така, че в момента да можем да говорим на български език, да отидем в която и да е точка на света и да кажем : „Аз съм българин“. Това са хора давали мило и драго да построят храмове, училища и те заслужават паметници. Защото в рамките на Османската империя са запазили езика и културата ни, а в същото време са изчезнали и инките, и шумерите, и маите, и много други велики цивилизации. Нашият ген е костелив орех.

 

Коментари

  • Нед., 11/25/2018 - 10:17 отговор

    ЧАКАМ ОТГОВОР ОТ Г-Н АЛГАФАРИ .......ЗНАМ,ЧЕ ДЪЛГИ ГОДИНИ БЕШЕ "МОДНО" ДА СЕ ПЛЮЕ ПО БКП !!! ОСОБЕНО ТЕЗИ КОИТО СИ ХВЪРЛИХА "КНИЖКИТЕ" И ПРЕМИНАХА Т.Е СЕ БОЯДИСАХА В ДРУГИ "БОИ" ...ОСОБЕНО СЕГА В ГЕРБ ! ТА, АКО ИМАХ ВЛАСТ ЩЯХ ДА ЗАБРАНЯ ТАЗИ АБРЕВИАТУРА ! ДА СЕ ПИШАТ САМО ИМЕНАТА , САМО ИМЕНАТА !

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.