Министърът на околната среда и водите подчерта, че е нужна и промяна в българския манталитет

Идеята да се повиши данъкът за по-старите коли в България е дошла от бизнеса. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в сутрешния блок на „Нова телевизия“ по повод замърсяването на въздуха в страната. Той посочи, че е логично да има вдигане на данъка, тъй като старите автомобили са един от двата основни замърсители на въздуха.

„ Основната идея тръгва от бизнеса. Като говорим за повишаването на данъка за старите коли, трябва да си даваме сметка, че те са един от двата основни замърсители на въздуха. Тук говорим и за здраве и инвестиции за здраве“, коментира той.

Димов подчерта, че скоро ще стартира съдебна процедура срещу България заради замърсяването на въздуха, поради което страната ни трябва да предприеме комплексни, цялостни мерки за справяне с проблема.

Министърът подчерта обаче, че само затягане на регулациите и вдигане на данъците няма да е достатъчно, а ще трябва и промяна в българския манталитет. „Дали ще имате две коли или една по-нова, дали ще вземете от определена марка, която е традиционно по-скъпа, или от друга, която е по-евтина, или пък нова за същите пари, това е въпрос и на манталитетна промяна“, заяви Димов.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.