Скандалите около машините за гласуване, с внасянето на нови устройства от "Сиела Норма" в България преди изборите 2 в 1 на 14 ноември, както и отказът на ЦИК да бъдат подменени повредените машини за президнетските избори в неделя, за да бъде осигурено машинно гласуване за всички секции, съгласно Изборния кодекс, определено създават условия за пораждане на съмнения.

По данни на "Сиела Норма", от дефектиралите преди 14 ноември машини остават повредени 196 устройства. От фирмата твърдят, че към този брой трябва да бъдат добавени други 77 машини, които са се повредили в деня на изборите. С тях общият брой устройства, за които от "Сиела Норма" твърдят, че не функционират, става 273. Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева се противопостави на предложението. "Ако няма достатъчно машини в 2121-те секции с две машини в страната, то техният брой да бъде редуциран предвид по-ниския брой гласували в част от тези секции", бе предложението на Росица Матева. 

LIBERTA.BG получи имейл, подкрепен със снимки, в който се обяснява каква е технологията и методологията за изкривяване на вота на гражданите. Медията ни публикува дословно сигнала, с апел информацията в него да бъде проверена от органите на МВР и съответно - потвърдена или отхвърлена, защото вероятно касае предстоящия утрешен президентски вот.

"Машините са запечатани само условно. Пломбите затварят достъпа до входовете на машината, която отвътре е един съвсем обикновен компютър, но реално всяка машина може да бъде отворена с развиването на няколко болтчета, при това без да се нарушават пломбите. По този начин се реализира директен достъп до устройството и неговите входове, които са доста и разнообразни.

На дънната платка на машината има инсталиран wifi модул, който позволява използването на технологията Wi-Fi Direct, която е P2P технология за достъп без интернет от една на следваща машина. Тази технология позволява лесен достъп по паметта и програмите на машината за гласуване.

На дъното на машината има инсталиран и блутут, а също така има USB портове, портове с различни пинове за свързване на допълнителни устройства и дори четец за карти памет, тип SD.
Тези компоненти са фабрично инсталирани върху всяка машина, но активността им зависи както от диаграмата на машината, за която нямаме данни. Чрез тази диаграма може да се изследва точно кой чип как се активира и работи. Подобна техническа диаграма може да се изготви и чрез експертиза." - твърди се в изпратения до медията ни e-mail.

Машините, бетонирали Уго Чавес на власт

(публикуваме част от разледване на "Биволъ" и ARMANDO INFO, озаглавено "Машинният вот в България е непрозрачен като в чавистка Венецуела")

За журналисти от Венецуела регистрираната в САЩ и в редица латиноамерикански офшорки компания Smartmatic, е добре позната. Тази компания засега е монополист в доставката на машините за гласуване в България, откакто този вот се организира експерементално.

В края на декември 2020 г. българският играч в областта на книгоиздаването и доставки на учебници и софтуер „Сиела Норма“ АД печели търга в ДЗЗД с вносителя на машините „Смартматик“.

Smartmatic е регистрирана в САЩ през 2000 г., но корените на компанията са ясно закотвени във Венецуела. Лансирането й на пазара е през 2004 г. по време на инициирания от опозицията референдум за „детрониране“ на Уго Чавес, когато компанията е многообещаващ стартъп в технологичния сектор. Така те се сдобиват с договор за инсталиране на охранителни камери за емблематичната за Венецуела банка Torre Corp Banca de Caracas.

Има две корупционни сделки, които доказват връзката на „стартъпа“ за машини за гласуване с диктаторския режим в Каракас. Първо те сключват официален договор за обслужване с тогавашния шеф на Националния Избирателен Съвет (ЦИК– бел.ред) Хорхе Родригес, който днес заема поста председател на чавистската Национална Асамблея – контролирания от Николас Мадуро „джобен“ парламент.

А през 2006 г. пресата разкрива наличието на конфликт на интереси между властта и „американската“ компания. В медиите се публикува солена сметка за хотелски „лукс“ в Орландо, САЩ, в който отсяда вицепрезидентът на Уго Чавес, платена изцяло от Smartmatic.

Компанията провежда над 20 изборни кампании с машините си за ласуване, които легитимираха Уго Чавес на власт. Защо във Венецуела и някои други страни всичко се оказа толкова обвързано с платформа за гласуване на Smartmatic? Това е въпрос, на който компанията не желае да отговори.

Същата компания, която през 2017 г. обвинява избирателния орган на Боливарската Република Венецуела, че „надува“ резултатите от последните избори за Николас Мадуро, 10 години преди това мълча, когато същият избирателен орган скри резултатите от 2007 г.

Дори не беше възможно да се установи цената на всяко устройство. И въпреки толкова много оплаквания и въпроси, те не пожелаха да отговорят дали става дума за употребявано оборудване, което е рециклирано от изборите в други страни и се предлага като ново. „Ние не сме упълномощени да говорим с медиите“, обосноваха се от Smartmatic пред Armando Info.

“За съжаление, не ни е разрешено, както е в повечето страни, където предоставяме технологии,  – така се процедира и в офиса ни в Лос Анджелис, САЩ“.

Венецуелските експерти предупреждават обаче, че няма напълно защитена от манипулиране система, но пък за сметка на това машините предлагат начини за откриване на измами. Последният пример отпреди 5 години е, когато Националният избирателен съвет на Венецуела предаде поста губернатор на кандидата на Уго Чавес през 2016 г. В щата Боливар, Южна Венецуела, опозиционерите са имали достъп до записаните от машините данни, които доказвали не само, че изборите са „откраднати“. Но и, че системата е в състояние да регистрира фактологично кражби на избори.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.