Смеем се на Байдън и Тръмп, а на нашата родна сцена се разиграват далеч по-забавни спектакли. В главната роля отново е Той, премиерът-Шут. За неговото "творческо" въображение и болните му фантазии няма граници!

"Искам да поздравя всички сайтове с вуду-магиите и измишльотините. Как не ви е срам?! Няма да бъде затваряна държавата! Сега, като ръководител се чувствам най-сигурен!". Това заяви премиерът Бойко Борисов във видео, публикувано на фейсбук-профила му.

Само самодисциплината ни спасява, държавата няма да спира, подчерта той и заяви, че здравите трябва да работят, а заразените да се карантинират.

"Болните веднага да се лекуват. Затова усилихме болници, полицаи, огнеборци и всичко", обясни премиерът.

По думите му в началото ситуацията не е била ясна и затова е била затваряна държавата. "Даде ефект, но сега знаем какво е. По 500 оздравяват - трябва да работят. Психиката на хората трябва да е стабилна", заръча още Борисов.

"Гладен няма да оставя никого!", обеща премиерът и призова: "Не се подвеждайте по лъжците, те това искаха - пуч. Да няма парламент, да не могат да се взимат решения, държавата да се срути и после да обвинят Бойко и да обявят президентска република. Няма да стане!", заяви премиерът.

"Силен съм, чувствам се достатъчно уверен да уверявам хората да преодолеят вируса", добави още Борисов, цитиран от медиите.
Не се наемам да кажа дали това е дъно, или е връх на идиотията. Едно от двете е и няма никакво значение дали е дъно, или е връх.

Като прочетох новината, че хотели ще се преобразуват в специализирани болници за лекуване на пациенти с коронавирус, по препоръка на неграмотния ни премиер-Шут и неизвестната за мен министър на туризма, много се смях, въпреки че обстановката изобщо не е смешна. Аз имам повърхностни познания по медицина и здравеопазване, но съм чувал, че болниците са специализирани заведения, че има законови изисквания и други стандарти за тяхното обзавеждане и оборудване. Затова се поинтересувах от кариерната биография на министъра на здравеопазването.
И ето какво прочетох:

"Завършил е Медицинския университет в София, придобивайки две магистърски степени - по медицина и по обществено здраве и здравен мениджмънт. През 2015 г. придобива магистърска степен и по финанси от Университета за национално и световно стопанство в София.
От 2004 г. до 2006 г. е лекар-ординатор в Спешно отделение – Шокова зала към ЦСМП – София област на територията на УМБАЛ „Св. Анна". След 2006 г. е хирург в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска” – София. В периода 2008 г. – 2011 г. е заемал длъжността главен административен лекар на Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска” – София, а от 2006 г. до 2011 г. е завеждащ Учебна дейност на Катедрата по хирургия в Медицински университет – София. През 2013 г. поема ръководния пост в УМБАЛ ”Александровска” в София."

И си зададох наивния, но логичен въпрос: как е възможно човек с такива квалификации, специализации, научни и др. звания да приеме насериозно идеята за превръщането на хотели, пък били те и петзвездни, в специализирани болници, без да имат съответното обзавеждане и оборудване? Или това ще бъдат някакви луксозни морги? Да не говорим, че властите официално признаха, че медицински кадри няма - няма достатъчно лекари, няма достатъчно медицински сестри, фелдшери и санитари. Не стигат и линейките, шофьорите на линейки и парамедиците.

Очевидно е, че здравеопазването, подобно на цялата ни държава, се управлява от некадърни идиоти. Но защо и нас ни смятат за идиоти?
Ако е възможно хотелите да бъдат болници, значи е възможно и железопътната гара на Вакарел да бъде космодрум...

Любо Кольовски

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.