"Всички проблеми скоро ще бъдат решени". Лукашенко и Путин се обединиха срещу протестите. Президентът на Беларус Александър Лукашенко и руският му колега Владимир Путин проведоха в събота телефонен разговор, по време на който са изразили "сигурност, че всички възникнали проблеми скоро ще бъдат решени". Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на официална информация от Кремъл.

През последната седмица в Беларус избухнаха масови протести, след като управляващият от 1994 г. Лукашенко спечели шести пореден мандат. Недоволството провокира хиляди арести и полицейско насилие като спецчастите от ОМОН използваха сълзотворен газ и водни оръдия. При сблъсъците с протестиращите загинаха най-малко двама души, около 6700 души бяха задържани през първите дни, а лидерът на опозицията Святлана Циханоуска беше принудена да напусне страната. Впоследствие над 2000 души бяха освободени.

Малко преди разговора си с Путин Лукашенко коментира, че протестите "не са само заплаха за Беларус". "Защитата на Беларус днес е защита на цялото ни пространство. [...] Ако беларусите не издържат, тази вълна ще се прехвърли там", заяви президентът на страната, цитиран от държавната информационна агенция Белта.

"Тези проблеми не трябва да се използват от разрушителни сили, които се стремят да навредят на взаимноизгодното сътрудничество между двете страни в рамките на съюзната държава", обяви в свое официално изявление Кремъл след разговора на Путин и Лукашенко.

Протестите не спират

В същото време хиляди беларуси продължиха протестите и в събота. Стотици хора се събраха близо до метростанцията „Пушкинская“ в столицата Минск, за да почетат паметта на 34-годишен демонстрант, който загина на 10 август и беше погребан в събота. Хората държаха цветя и вдигнаха юмруци, докато пазиха минута мълчание, а минаващите коли свиреха с клаксони в знак на солидарност с протестиращите.

Демонстрантите настояват резултатите от изборите да бъдат обявени за невалидни, да бъде насрочен нов вот за президент, който да бъде проведен от нов състав на Централна избирателна комисия, както и да бъдат освободени всички политически затворници. Според официалните данни от изборите миналата неделя Александър Лукашенко е спечелил около 80% от гласовете, но Святлана Циханоуска твърдчи, че е била подкрепена от 60-70 на 100 от гласоподавателите.

Брюксел готви санкции

Преди ден външните министри от ЕС проведоха извънредна видеоконференция в Брюксел, след която обявиха, че не приемат резултатите от изборите в Беларус и възлагат на ЕК да изготви предложения за санкции срещу Минск. Решението за тях тях се очаква до края на месеца.

"Европейският съюз счита вотът за фалшифициран и следователно не приема резултатите от изборите, представени от Беларуската централна избирателна комисия", се казва в изявление на Европейската служба за външна дейност.

Външните министри на ЕС поискаха беларуските власти да спрат "непропорционалното и неприемливо насилие срещу мирни протестиращи" и да освободят всички незаконно задържани лица. Преди видеоконференцията в Брюксел върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел обяви, че предстои значима промяна в отношенията на Евросъюза с Беларус.

"През последните месеци белорусите ясно показаха, че копнеят за демокрация и зачитане на правата на човека", пише Боръл в публикация в блога си на 13 август. Според него "съществената политическа промяна е предпоставка за по-нататъшно развитие на отношенията между ЕС и Беларус".

Междувременно лидерите на Естония, Латвия, Литва и Полша издадоха съвместно изявление, в което предложиха да действат като посредници "в името на мирното уреждане на кризата в Беларус". В изявлението се призовава за създаването на форум, който да създаде "национален диалог".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.