Поезия, музика и чаша вино...  Поетичната рожба на Елка Василев-Ебори и Матей Марков-Ебори вече е литературен факт. Премиерата на "ТИ" се състоя в Дом на писателя в Бургас. Книгата бе представена от поета и журналист Ваньо Вълчев, а авторите на романтичното издание в стихоплетна форма прочетоха за публиката част от своите епистоларни душевни разговори и вълнения в римичен диалог.

За "ТИ" говори Ваньо Вълчев с изричната уговорка, че няма да прави задълбочени литературно-психологически анализи, защото "за тази работи си има специалисти", а ще представи книгата така, както я е прочел.

Може да бъде изображение с 3 души, включително Elka Vasileva и седнали хора
Ваньо Вълчев (в средата) представя "ТИ".

"Необичайна книга, защото в днешно време на тотална и искрена омраза и взаимно отричане между пишещото братство, тази книга е събрала двама автори, които съвсем спокойно и открито са се настанили в подслона на страниците на стихосбирката "ТИ". Откровено любовна поезия, в която егоистичното "Аз" остава на заден план и основният тон в поетичната мелодия е "Ти".Обръщението, стремежът, емоцията са насочени не към "Какво съм аз?", а към "Какво си ти?", който изпълваш със светлина и радост живота ми.
Стихотворенията в книгата "ТИ" са стихотворения интимни, изповедни и откровени. Нещо, от което напоследък сякаш се пазим, да не би да надникне някой в душата ни. В "ТИ" душите на авторите са разголени, всеки трепет, всяка мечта, всяко желание, всяко  сбъдване са на показ, споделени с този, който чете стихотворенията. Нищо не е скрито зад сложни литературни конструкции и емоционални ребуси" - каза на премиерата на "ТИ" Ваньо Вълчев.

В малкия предговор на "ТИ" не пропуска да спомене, че книгата напомня на прекрасните епистоларни романи от времето на Романтизма.

"Усещанията на двамата автори са като чувствителна мембрана. Емоцията в стихотворението на единия не само достига до другия, но предизвиква и откровен емоционален отклик. В много от стихотворенията на единия можем да намерим и отговора, отзвука на другия, и това не е поетична хватка, а плод на душевен синхрон" - допълва големият бургаски поет, писател и журналист.

Ваньо Вълчев пожела "На добър час!" на Елка и Матей Ебори, "На добър час!" на поетичната книга "ТИ", която вече тръгна към читателите.

"Съдържанието й не може да бъде разказано. Тя трябва да се прочете, за да ви върне в нещо, което е било, което е вълнувало и не може да бъде забравено. Или да ни поведе и да ни покаже, че приказката може да ни споходи, ако искрено я търсим" - убеден е авторът на предговора на "ТИ".

"Скъпи приятели,

Благодарим ви, че споделихте нашия празник на любовта! В днешното прагматично и бездуховно време е особено нужно човек да се вгледа не само в себе си, а и в човека до себе си, да открие истинското чувство и да му позволи да осмисли дните му!

Ние с Матей сме щастливи, че поетичнта ни рожба е факт и се надяваме тя да достави радост на всеки, който надзърне в споделения ни поетичен свят!

Благодарим на Ваньо Вълчев, когото обичаме и ценим като творец и човек! Неговото слово бе чест за нас! Много топло, искрено, човешко...
Прекрасен празник!
Когато има такива мигове, макар и за малко, ставаме по-добри...
Радваме се, че предизвикахме и усмивки, и сълзи! Сърцата са живи!!!" - обърна се към публиката поетесата и журналист Елка Василева.

Книгата "ТИ може да намерите до дни в книжарниците "Божич", "Белканто" и "Хеликон", а също така и на www.biblioteka-bulgaria.bg.

"ТИ" е първата съвместна стихосбирка на Елка Василева-Ебори и Матей Марков-Ебори от дългия им поетичен път.

Може да бъде изображение с 2 души, цвете и на закрито

Може да бъде изображение с 3 души, включително Юлиана Султанова и Elka Vasileva, изправени хора и цвете

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.