Красимир Каракачанов, министър на отбраната и лидер на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Циганизацията, интеграцията и eвроизборите; Купуването на цигански гласове; Решението на Страсбург за циганите от с. Войводиново

Беновска посрещна Каракачанов напевно с „кога зашумят шумите буките“ и въпроса „плачат ли воеводите, когато зашумят шумите?“. Министърът на отбраната отговори, че по-скоро приготвят пушките и се готвят за бой – „когато зашумят шумите, започва да става интересно в държавата“. „Кой разшумва шумите?“ попита водещата. Каракачанов сподели, че покрай Евроизборите много се опитват да „ловят риба в мътна вода“.

„Исторически факт е, че България няма нито едно пленено знаме“ отбеляза Беновска. Каракачанов сподели, че в Историческия музей има много пленени чужди знамена, включително и на страни, които са съюзници на страната ни в НАТО, както и на Русия, и Турция, но за съжаление в последните 105 години след Балканската война политиците не са много единни и това води до катастрофални последици за България.

„Младите хора ще продължават да бягат, България ще си увеличава населението от нашите сънародници цигани. Сега сме в предизборна кампания и говоря по-деликатно, защото самата държава 30 години ги окуражава да правят деца, охранва ги със социални помощи. Целият модел на въпроса с циганското население в България е сбъркан от много от идеолозите на либерализма в Европа, които ни натрапват, че те под интеграция на циганско население в България и въобще в Европа не разбира именно факта, че ромите би следвало да учат, да работят, да спазват законите, да уважават съгражданите си. Те го разбират по обратния начин – циганите да живеят, както си искат, да правят каквото си искат, а ние да се примиряваме с това и ние да свикваме с това“, коментира Каракачанов и допълни, че всички документи апелират за толерантност към малцинството, създаване на привилегии, включително и такива, които конституцията не позволява.

„Интеграцията в едно общество означава това, което са направили турците, евреите, арменците, католици, протестанти и т.н. – тоест, да живеят като нормални граждани, да спазват закона, да учат, да си търсят работа, да си изкарват по нормален начин препитанието, а не да чакат на социални помощи, да правят деца не защото ги обичат и искат да се грижат за тях, а защото очакват покрай тези деца да има допълнително социални помощи и на всичкото отгоре да казват „това е наша традиция“. Както виждате, традицията в 21 век да се крадат или купуват булки не е отмряла. Напротив, убеждават ни, че това е нормално. Нормално е 12-13-годишни момичета да раждат деца. Не е нормално за здравето на момичето, не е нормално за неговото възпитание, възпитанието на нейните деца, за интеграцията в обществото. Ето заради това са важни евроизборите“, подчерта Каракачанов.

„Вие дадохте ли заден с Вашата стратегия против циганизацията?“, попита Беновска.Министърът на отбраната отрече да е „давал заден“ и сподели, че е говорил с премиера Борисов да се забави разглеждането след евроизборите, за да не бъде обвиняван, че вкарва предложението в средата на предизборната кампания, за да си прави ПР. „Нека да кажем истината – част от циганското население в България е нормално – то работи, уважават другите, живеят в нормалните квартали“, коментира Каракачанов, а Беновска попита дали може да се преброят тези, които спазват законите и живеят, както трябва. Каракачанов обясни, че циганете са част от кастово общество и някои касти са традиционно работливи, но не иска да се спекулира с този въпрос, защото в началото на годината „либералните кречетала“ са го обвинявали, че го прави заради изборите. Министърът на отбраната заяви, че решаването на въпроса с циганизацията е много по-важен въпрос от каквито и да били избори. Беновска попита министъра дали наистина вярва, че може да се промени ситуацията и да се реши проблемът, който се наблюдава от 30 години. Каракачанов подчерта, че единствената алтернатива би била да не се прави нищо и да се „заравя главата в пясъка“, но трябва воля на няколко последователни правителства и ще се радва, ако правителството на Борисов започне този поход за интеграция и следващите 20 години се работи неспирно.

„Говори се, че доста от партиите си купуват ромски гласове. Даже, Корнелия Нинова прие един осъден в коалицията си“, коментира Беновска. Каракачанов потвърди, че и сега се правят опити за търговия с гласове, но нормалните хора очакват промяна, защото се развива недоволство и това може да доведе до сблъсък между циганското и българското население. Беновска подчерта, че ежедневно сме свидетели на подобни конфликти.

„Както говорите за неолибералното общество е Европа, ще Ви цитирам скорошното решение на Страсбургския съд по правата на човека, че във Войводиново, след като са разрушени и част от къщите изгорели - трябва държавата да се погрижи да настани тези роми някъде“, отбеляза Беновска и попита на какво основание е това произнасяне, при положение, че тези хора не са регистрирани, не са живели в собствени жилища, не са плащали такси. Каракачанов обясни, че циганите са живели на територия, която е общинска собственост, построили са си незаконни къщи, включили са се към електроразпределението отново незаконно, ползват вода незаконно, не плащат данъци и сметки и след това се очаква държавата да направи нещо. Министърът на отбраната подчерта, че държавата не трябва да изпълнява решението на Страсбург и затова е важна битката за европейските избори, защото по негови думи Европарламентът и Еврокомисията са генератор на „подобни безумия“ десетилетия наред.

„Така наречените „Програми за интеграция“ на циганите означават държавата и гражданите трябва да се примирим с беззаконието, които налагаха Истанбулската конвенция, известна още като джендърската конвенция – 32 пола. Нямало баща и майка, а имало родител 1 и родител 2“, коментира Каракачанов и подчерта недоразумението, което би предизвикало едно подобно обръщение от страна на детето към родителите си и в случаи, в които детето няма майка или баща. „Ето, това е безумието на европейската бюрокрация, която никой не е избирал за нищо“, подчерта Каракачанов.

Ангел Джамбазки и работата му в Европарламента; Пакетът „Мобилност“

„Какво ще направи Ангел Джамбазки, като го изберат повторно и Искрен Веселинов като го изберат?“, попита водещата. Министърът на отбраната отговори, че никой друг български евродепутат не е правил това, което е направил Джамбазки – в първите 10 е на активните европарламентаристи и е пример за добра работа в екип с депутати от ГЕРБ, той е подел кампанията за превозвачите против пакета „Мобилност“ и е сигнализирал премиера и министъра на външните работи, а след това са се включили и останалите министри, освен трима, които „се успаха и предадоха българските национални интереси“.

Каракачанов подчерта, че не може да има първа и втора категория европейци, а това, което са направили по проекта „Мобилност“ е било ограбване на цял български бизнес, на превозвачите в Румъния, Унгария, Полша и други по-малки европейски страни. „Виждате какво се случва в Европа, в Австрия, в Италия, във Франция и включително в Германия – 14 % за партия, която казва - стига на тази евробюрокрация по този начин“, коментира Каракачанов. Беновска добави, че партията „Брекзит“ взима връх над двете традиционни английски партии. Министърът на отбраната обясни, че около 30-40% от гласувалите „за“ излизане на Великобритания от Европейския съюз са гласували именно заради „подобните глупости на евробюрокрацията – краставицата трябва да е толкова дълга и толкова права, гей тоалетните трябва да изглеждат по този или по онзи начин“. Беновска сподели, че от няколко години има устройства, които позволяват на жените да уринират прави. Каракачанов подчерта, че няма против всеки да си избира половинката в живота и начина, по който ще живее, но не е съгласен с това малцинства да налагат подобни норми на обществото и да обвиняват всеки против гей-браковете в ксенофобия, фашизъм, расизъм и т.н., защото нормите ги пише в Библията и навремето за подобни ситуации хора са били осъждани. „Докато Европа се занимава с подобни безумия вече 20 години – колко са половете, как да наричаме майката и бащата, да има ли гей тоалетни, или да няма, да има ли тоалетна за третия пол… а кой е този 3 пол от 32-та. В същото време виждаме как Европа бавно и постепенно се наводнява от едни хора, които идват в Европа в голямата си част не защото бягат от война. Виждате, че вече никой не ги нарича „бежанци“, а ги нарича „мигранти“ и идват в Европа, за да ползват нейните културни и най-вече материални достижения. Искат да я променят, искат да я унищожат, те не го крият. Един ден ще се развява зеленото знаме на пророка“,  коментира Каракачанов.

Мигрантите и призивът на Папата; Призивът на турския посланик в Кърджали

„Борисов се разсърди, че налива някой лъжица катран в кацата с мед, но как тълкувате призива на Папата да пуснем мигрантите, които се нуждаели от помощ в нашите, образно казано, домове?“, попита Беновска. Министърът на отбраната отговори, че ако наистина се нуждаят от помощ и бягат от война – той е съгласен, но има международна конвенция за миграцията, в която е описано как се получава политическо убежище, как се получава хуманитарен статут и т.н. и няма как целият свят да се изсипе в Европа.Беновска попита госта си дали е виждал някой от тези мигранти да е искал временно убежище докато трае войната на неговата територия, или това са икономически, или верски мигранти. Каракачанов обясни, че част от хората наистина бягат от войната и те са предимно от Сирия и Ирак, но те са най-малко претенциозни и идвайки в Турция и Европа не налагат своята религия и култура, за разлика от останалите, които го правят силово и крещят „Аллах Акбар“, взривяват сгради и убиват хора. „Другата част, която идва, смята, че Европа е достатъчно беззащитна и най-вече достатъчно глупава да приеме всеки, който желае да живее добре без да се труди“, подчерта Каракачанов и добави, че в Германия има около 2 милиона нелегални мигранти от последните 5-6 години, а процентът на работещите е малък.

Беновска отбеляза, че най-разпространеното име за мъже в Германия е Мохамед. „Ще кажа един виц – германец на 20 години си представете; двама полицаи спират един Фолксваген, взимат документите на водача и единият полицай се обръща към другия – „Ахмед, погледни какво странно име – Гюнтер!“, разказа Каракачанов и подчерта, че вицът е немски и всичко това се говори там.

Министърът на отбраната обясни, че 4% са мигрантите в Европа, но това е на базата на цяла Европа, а има държави, в които са огромна маса хора, а някои градове губят европейския си облик. „Аз да попитам тези либерали, които налагат този модел на унищожение на Европа – можете ли да си представите същата тази елха да я закарате в някоя от държавите в Персийския залив и там да я сложите – дали ще си затворят очите, или ще Ви убият с камъни според законите на Шериата?“, попита Каракачанов по повод на изказвания, че коледните елхи и звезди пречат на определени религиозни изповедания. Министърът на отбраната призова за толерантност към хората в нужда, но не и самоунищожение и взривяване на собствения дом.

„Посланикът на Турция Хасан Улусой в Кърджали на откриването на един нов завод, на което беше и премиерът Борисов, си позволи да заяви, че поради икономическите обвързаности и развиване на бизнес в България от страна на Турция – турският език трябва да стане, може би, един от задължително изучаващите се езици. Питам се, някой германски инвеститор дали би искал да се учи немски задължително?“, коментира Беновска. Каракачанов попита дали Фолксваген са поставили ултиматум на турския премиер немският да се учи задължително, за да инвестират в Турция, защото подобен тип намеса в България е „дебелашка“. „Аз ще Ви отговоря по начина, по който един български държавник, Драган Цанков, беше отговорил в края на 19 век на руските посланици в България, които се опитваха грубичко да налагат руските интереси и да налагат българската политика според руски образец – „Благодарим Ви, не Ви щем ни меда, ни жилото“ и аз така бих отговорил на този посланик, тоест, не Ви щем инвестициите, ако Вие се опитвате да променяте нашата Конституция, да променяте законоустановения ред и да създавате проблеми в нашата държава. България от 141 години е свободна и суверенна държава и ако искате да имаме добри съседски отношения – трябва да уважавате този факт“, подчерта Каракачанов.

Плевнелиев за Фолксваген и възстановяването на Военновъздушното училище в Долна Митрополия

„Да Ви попитам за днешното изявление на президента Радев, за което в коментара си позволих да поискам обяснение. Той освен, че заяви, че едва ли не той ще докара Фолксваген в България, което не само според мен е грешно, но и според бившият президент Плевнелиев, колкото и да не го уважавам, се изказа по темата, че това нарушава бизнес етикета и може да отблъсне инвеститора, който е колеблив“, коментира Беновска. Каракачанов заяви, че 4 месеца България работи по този въпрос и изказването на президента звучи нескромно, защото е важно това да се случи и да се осигурят 3000-4000 работни места, а и успехът винаги има „много бащи“. „Битката за Фолксваген е битка за Сърбия“, както цитирахте изказването на сръбския министър-председател. Всеки се бори да спечели тази инвестиция и сега вместо да се тупаме по гърдите е редно действително да направим нещо полезно и много други инвестиции да бъдат привлечени, а при подобен климат на взаимоотношения между институциите – не мисля, че правим добро впечатление и си правим услуга на самите себе си“, коментира Каракачанов.

Беновска отбеляза, че има и специфичен климат между президента и министър-председателя и попита Каракачанов дали е вярно, че по поръчка и на Радев той и Борисов са били в Долна Митрополия за възстановяване на Военновъздушното училище. Каракачанов попита дали е 1-ви април, защото това не е вярно и инициативата е на премиера. Беновска прочете изказването на Радев, в което съобщава, че благодари за изпълненото обещание от страна на министър-председателя, защото това трябва да става по убеждение на правителството, а не в резултат на неговата намеса, но въпреки че тази стъпка е безвъзвратно закъсняла, тя трябва да бъде подкрепяна. Министърът на отбраната призова да се погледне програмата на правителството ГЕРБ-ОП, в която е заложено възстановяване на Военновъздушното училище още 2 седмици преди да се закълнат като правителство и от година и половина е назначена работна група, която създава цялата документация и концепция за възстановяването. Каракачанов заяви, че на него никой нищо не му е поръчвал, но е истина, че президентът се е изказвал по темата още когато е бил главнокомандващ на Военновъздушните сили, но и всеки един български авиатор говори за възстановяване на училището. Министърът на отбраната припомни, че точно преди 31 дни премиерът е обещал документите да са готови до Гергьовден и да се вземе решение за възстановяване на училището, след което са отишли, за да съобщят, че са изпълнени поетите ангажименти.

Беновска цитира, че Радев е заявил още, че изпълненото обещание за Долна Митрополия не означава, че той ще мълчи и няма да назовава грешките на управляващите и разкриването на училището не е цената за неговото мълчание. Каракачанов обясни, че връщането на Военновъздушното училище е мечта на авиаторите и е важно, защото привлича и инвеститори и това подпомага подготовката на кадри за авиацията, както и развитието на плевенския регион. „Очаквах да ме обвинят, че съм възстановил Военновъздушното училище, защото съм избран за депутат в плевенския избирателен район. Възстановяването е необходимо не защото аз съм го обещал като кандидат тогава за народен представител, а защото това е добре за икономическото развитие на цяла Северна България“, обясни министърът на отбраната.

Липсващи тераси в данъчната декларация

„В началото на разговора споменахме, че няма пленени български бойни знамена, но искам да използвам тази метафора и да Ви питам – клати ли някой, иска ли някой да плени „бойните“ знамена на ГЕРБ и ВМРО, например? Президентът Радев отново днес каза, че „министър-председателят сякаш е изпуснал кормилото на управлението и затова антикорупционните органи са неефективни“ и иска назначеният от управляващите антикорупционен орган да хваща необяснимото богатство на някои политици. Вие сте подложен на огън за апартамент с 4 или 5 тераси“, коментира Беновска. Каракачанов отговори, че това са пълни глупости и е много добре премерен ход и 3 часа след регистрацията на листата за изборите е започнала атаката. Министърът на отбраната твърди, че това е предварително подготвен ход и тези, които го подготвят знаят много добре, че няма никакво нарушение, защото всичко е описано в нотариалния акт, който е публичен, а върху него се плаща данък. Беновска попита защо всичко не е описано и в данъчните декларации. Каракачанов обясни, че в точка 6 от инструкциите на КПКОМПИ пише, че тераси и мазета не е задължително да се декларират. „Първо обясняваха, че апартаментът бил в луксозен квартал, бил в супер луксозна постройка… глупости на търкалета, нито е луксозен кварталът, но на цялата тази идиотщина да ходят да звънят по звънците на съседите и да искат да влизат и да въртят дронове… неща, които са написани в нотариалния акт. Аз преди 2 месеца и повече съм получил от КПКОМПИ писмо, в което ме уведомяват, че имам пропуск в моята декларация и забележете какъв е пропускът – заплатата на съпругата ми, там не са посочени терасите. Къде е нарушението?“, коментира министърът на отбраната и заяви, че някой предизборно се опитва да подпали мокрото покрай сухото.

Беновска попита дали това ще плени знамето на ВМРО. Лидерът на ВМРО заяви, че това не се е случвало 125 години и няма да се случи докато той е председател – „няма куче, което да е захапало ВМРО и да не е побеснявало повече“, цитирайки Тодор Александров.

Каракачанов припомни, че и за Джамбазки са се говорели лъжи по отношение на сексуалната ориентация и други подобни от „използващ химия и други материали“ евродепутат. Беновска припомни, че именно той е вкарал Джамбазки в европарламента и ВМРО са били негови партньори. Каракачанов подчерта, че песента на тези хора е изпята и ще ги е срам от резултатите след 2 седмици на изборите.

Така завърши разговорът между Красимир Каракачанов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 12 май 2019 година.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.