Ако за едни фалшивите новини са бичът на съвременната информационна среда, то за други те са удобен начин да прокарват своите политики и най-вече да разчистват сметки със своите опоненти, обобщава сайтът "Червен ефир", представяйки конкретен пример с депутата и кандидат за председател на БСП Крум Зарков.

След като преди малко повече от месец депутатът от БСП Крум Зарков заяви готовността си да се кандидатира за председател на партията, във Фейсбук се появи “редактирана” снимка, на която той е до американския посланик Херо Мустафа. Тъй като преработеният вариант на снимката се публикува периодично, Червен ефир направи проверка. Тя показва, че разпространението на снимката започва от фейсбук групи на социалистите, като първоначалното й публикуване е от фалшив профил, който се ползва вече година за оплюване на всички несъгласни с политиката на Корнелия Нинова членове на БСП. Оригиналният вид на снимката, както и изрязаният й вариант, който се разпространява от фалшивите профили и приближени до Корнелия Нинова може да видите по-долу.

Как се стига до тази манипулация, която прерасна в основна линия на пропаганда на приближените на Нинова?

На 10 юли 2020 година американският посланик Херо Мустафа се среща с млади политически лидери от различни партии. С подробна информация и снимка това е документирано и на сайта на посолството, и в медиите.

Именно от тях е взета оригиналната снимка, която впоследствие е изрязана, така че да остане впечатление у потребителите на социалните мрежи, че срещата е била само между американския посланик и Крум Зарков. За да бъде още по-ясно посланието е направен колаж с надпис: “Посолството иска да превземе БСП с джендъра”. Под “джендъра” се има предвид Крум Зарков, който бе определен като такъв от Корнелия Нинова при нейно телевизионно участие, без каквото и да е аргументи в тази посока.

Цялата тази пропаганда циркулира вече повече от месец във фейсбук групи, които са администрирани от членове на БСП, защитаващи всяка позиция на Корнелия Нинова и ръководството на партията. Сред тях са: “Аз вярвам на Корнелия Нинова”, “БСП за България”, „Корнелия Нинова за председател на БСП“ и други. Манипулацията се публикува и в инстаграм от реални членове на партията, приближени до председателката. Такъв е примерът с публикацията на Стефан Бъчваров в инстаграм.

Дали цялата тази пропаганда е инспирирана от централата на Позитано 20, не може да бъде доказано, но е факт, че тя безпроблемно се мултиплицира в групи, администрирани от поддръжници на Корнелия Нинова. Войната на тролове не е нова за вътрешнопартийните брожение в БСП, но за първи път толкова откровено бива засегнато и посолство на чужда държава.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.