И Испания налага енергийни ограничения. Освен че през летните месеци климатиците не трябва да охлаждат под 27 градуса, обществените сгради са задължени да изключват осветлението си след 22 часа.

Как се прилагат новите мерки във Валенсия, вижте във видеото.

Валенсия без светлинен блясък по улиците и с ограничена прохлада в сградите. От средата на седмицата в Испания действат новите енергийни правила. А според тях в 22 часа в обществените сгради, ако в тях не се извършва дейност, трябва да потънат в мрак. Тъмни през нощта остават и витрините.

Заради тъмнината много от емблематичните места за нощни сбирки във Валенсия вече са пусти във вечерните часове.

"Не мога да разберат защо не спрат светлината на билбордовете, а гасят осветлението на културни обекти. Това са места, където хората обичат да се събират, а сега там е тъмно.", недоволен е местен жител.

За нарушителите са предвидени солидни глоби - от 60 000 до 100 000 евро.

Някои местни власти, обаче, като тези в Мадрид и Валенсия обявиха, че няма да правят проверки и няма да санкционират. Но все пак призоваха стриктно да се спазва гасеното на осветлението и през лятото сградите да не бъдат охлаждани под 27 градуса.

Според изчисленията на правителството това ще доведе поне до 7 % намаляване на потреблението на газ в страната.

"Напълно подкрепям мерките. Не мисля, че сградите трябва да бъдат осветени през нощта.", казва местна жителка.

Енергийните ограничения предвиждат изключение единствено за коледната украса. Докато тя бъде поставена, испанците трябва да свършат още доста неща, за да спестят енергия. Правителственият план предвижда още в обществените сгради да бъдат поставени входни инсталации, които да ограничават излизането на топлия или студения въздух. Срокът за изпълнението на това изискване е 30 септември. С изключение на тази мярка всички останали са в сила до ноември 2023-та година.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.