Имен ден празнуват днес Мина, Минчо, Минка, Виктор, Виктория, Викентий.

Българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Мина, смятан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните.

Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома, както и за рожба.

Св. великомъченик Мина е бил войник в Египет. Заради вярата си е посечен от езичниците на император Диоклетиан през трети век. Няколко години преди това той напуснал военната служба и заживял с дивите зверове в гората.

Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството. Свети Мина бил заловен и жестоко измъчван, накрая отсекли главата му, пише Dir.bg.

Вярващи пренесли светите му останки в родния му град Александрия и го погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Народните поверия представят Свети Мина като господар на вълците, а в иконографската традиция е изобразяван като воин на бял кон.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.