"Цялата истерия с министъра на отбраната започна с това, че някои искаха да чуват само думата война, война, война. Да война е, но тази война се случва с провеждането на военна операция със сражения, боеве по единен план и замисъл. От това "недоволни" останаха някои политически сили (не само) и поведоха политическа война, която се осъществява с информационна операция, съгласувана по цел - отстраняването на министър Янев."

Така главният секретар на президента Румен Радев – Димитър Стоянов, коментира във Фейсбук започналите политически и медийни атаки срещу министъра на отбраната Стефан Янев.

Публикуваме пулния текст на коментара му:

Слушах един бивш министър да коментира, че войната е съвсем различно от операция, че Янев употребявал грешни термини. Дали е така? Министър Янев просто използва вярната ВОЕННА терминология.

Та какво е война? Определения много и различни.

Клаузевиц в "За войната" пише: "Войната е акт на насилие, с което целим да подчиним противника на волята си". Пак там: "Войната е конфликт в големи мащаби" и така известното ни „Войната е продължение на политиката с други средства“.

Друго определение: Войната е мащабен въоръжен конфликт между независими две или повече страни.

Още много тълкования и определения има, но всички те се свързват с въоръжен конфликт.

Какво е военна операция: съвкупност от съгласувани по време, място, цели и задачи, едновременни или последователни сражения, боеве, удари и маньоври на сили, заложени в единен план и замисъл, за постигане на определени стратегически и/или оперативни цели и задачи.

Какво се случи през 1991 г.: Войната в Персийския залив или операция "Пустинна буря" или и двете? Да, имаше война, която реализира целите си с провеждането на военна операция. Нямам спомен тогава да се спореше какво е: война или операция.

Втората война в залива през 2003 г. постигна целите си с операцията "Иракска свобода" (Iraqi Freedom). Война или операция? Просто е: 2003 се е водила война - имало е две страни, въоръжен конфликт, но резултатът е постигнат с провеждането на военна операция чрез съгласувани координирани в единен план действия.

2008 г. Войната между Русия и Грузия също се реализира чрез провеждането на военна операция. Примери много.

Цялата истерия с министъра на отбраната започна с това, че някои искаха да чуват само думата война, война, война. Да война е, но тази война се случва с провеждането на военна операция със сражения, боеве по единен план и замисъл. Къде е грешният изказ на министър Янев, коя е грешно използваната терминология? Няма такава, Янев просто като професионалист коментира провеждането на военна операция. От това "недоволни" останаха някои политически сили (не само) и поведоха политическа война, която се осъществява с информационна операция, съгласувана по цел - отстраняването на министър Янев. Нещо неясно?

И да добавя, че днес операцията продължава с участието на т. нар. "експерт" Събев. Участниците са едни и същи и те са ежедневно в СМИ.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.