Държавата ще осигури временни жилища на загубилите домовете си след наводненията, заяви пред Нова тв министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той се надява и на по-сериозна реакция впоследствие.

„Има разследващи органи, които трябва да си свършат работата - да установят къде е причината и кой е довел до това състояние. Ако има виновен, да си понесе наказанието” - посочи военният министър и добави: "Би трябвало всеки да застрахова имуществото си, ние просто нямаме такава култура в България".

По думите му - има много домове и обществени сгради, които трябва да се почистят. Трябва технологично време, да се отворят подстъпи към населените места и е възможно това да отнеме седмици. Координацията на спасителните дейности се извършва от областния управител и се работи поетапно. На терен е цялата възможна техника, която е във формированията близо до карловските села. „Имаме готовност да се включат и от други формирования при необходимост и при поискване от областния управител. Това, с което сме действали вчера, е било достатъчно“, посочи министърът и допълни. „Само през вчерашния ден на терен имаше над 200 военнослужещи като допълнително бяха задействани формирования, които оказват помощ на населението от 3-а авиобаза Граф Игнатиево, 24-а авиобаза Крумово, 91-и инженерен батальон, 110-ти логистичен полк, от 61-ва бригада. Днес всички те ще продължат да действат. Част от 61-ва бригада в момента е и на държавната граница, която охраняваме с над 500 военнослужещи“, припомни той.

„Българската армия е на място, тя е отговорна и винаги ще окаже необходимата помощ на населението. Моля жителите за малко повече търпение“, подчерта министърът на отбраната.

Министър Стоянов отхвърли обвиненията за липса на координация между институциите при спасителните дейности. Припомни, че в първия ден на бедствието, 2 септември, той е бил на място, както и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Деян Дешков, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, отрядът за реагиране при бедствия на Столична община и др. „В непрекъсната връзка бях с областния управител на Пловдив и с началника на отбраната. В селата Каравелово и Богдан, за които сме получили сигнали, сме реагирали. Вследствие на наводненията, част от спасителните екипи са били изолирани, заради разрушената инфраструктура, което е затруднило дейността им. В село Трилистник реакцията не е забавена, там водата трябва да се оттегли, за да започнат действията по възстановяване. Сили и средства са предвидени и за там“, каза още министър Стоянов.

„Показахме, че има държава и реагирахме адекватно. Всички получени сигнали са отработени. Министерството на отбраната е реагирало адекватно навсякъде, за където е поискано съдействие във връзка с наводненията“ - подчерта министърът на отбраната Димитър Стоянов.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.