Община Поморие беше домакин на двустранната среща между представители на България и Румъния по въпроси, свързани с прилагането и подготовката на подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР), която се проведе в периода между 28 юни и 1 юли 2021 г.

Община Поморие като член на Управителния съвет на МИГ Поморие участва в успешното прилагане на подхода ВОМР на нейната територия в настоящия програмен период 2014-2020.

Участници в работната среща на 29 юни за обсъждане на въпроси, свързани с прилагането и подготовката на подхода Водено от общностите местно развитие за следващия програмен период 2023 – 2027 г. бяха: Кметът на Поморие Иван Алексиев в качеството си и на Председател на МИГ Поморие; Професор Светла Бъчварова – съветник на министъра на земеделието, храните и горите; Стефан Спасов – началник на отдел ВОМР, Дирекция „Развитие на селските райони“ към МЗХГ; Ауриел Симион – държавен секретар на румънското министерство на земеделието и развитието на селските райони; Богдан Алеку – заместник – директор на Управляващия орган на Програма за развитие на селските райони на Румъния; Клаудиу Коада – заместник – директор на Разплащателната агенция на Румъния; Алина Баба и Георге Роска – представители на асоциацията на МИГ на Румъния и експерти от  отдел ВОМР от Управляващия орган на ПРСР 2014-2020 на България.

По време на събитието се обсъдиха възможностите за укрепване на сътрудничеството по подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) между Местни инициативни групи (МИГ) от двете страни, предвид включването на тези дейности като част от Стратегиите през програмен период 2023-2027 г., както и за създаване на постоянна работна група за проучване и развитие на иновативни практики за сътрудничество между България, Румъния, Хърватска и Словения през следващия програмен период.

На 30 юни се проведе среща между заместник – министър Георги Събев и държавен секретар Ауриел Симион за обсъждане на въпроси относно укрепване и развитието на сътрудничеството на България и Румъния при прилагането на подхода ВОМР, както и други въпроси от взаимен интерес.

Събитието в Поморие приключи със среща между кметове от общини с МИГ (Поморие, Айтос, Стралджа, Средец, Тунжда, Ветрино, Генерал Тошево, Балчик, Девня, Аксаково, Добричка, Ситово, Тутракан, Вълчи дол и др.) от България и кметове от Румъния, на чиито територии се прилага подхода ВОМР, както и представители на Управляващия орган на Програма за развитие на селските райони  на България. Проведе се заключителна дискусия относно предизвикателствата пред местните власти в процеса на привличане на младите хора към подхода ВОМР, вземането на решения, кандидатстването с проекти и дейностите по развитие на териториите.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.