Президентът Радев подписа указа за "избора" на новия главен прокурор Гешев. Очаквано.

Минути след този акт заваляха язвителни забележки, подвиквания, обвинения и обидни нападки, че президентът е направил това. Очаквано.

Малцина са онези, които разбират, че президентът направи онова, което му повелява Конституцията и че всичко друго, което евентуално би направил, би предизвикало конституционна криза. Очаквано.

Президентът каза, че ще инициира дебати за промяна на Конституцията в частта й за съдебната власт и особено за ролята, задълженията и отговорностите на държавното обвинение и главата на институцията, наречена прокуратура. Очаквано.

Новоизбраният главен прокурор Гешев, който все още не встъпил в правомощията си, направи изявление пред журналистите на тротоара пред Президентството, където произнесе няколко лъжи - че главпрокурорът не е недосегаем, че главпрокурорът не е безотговорен и че главпрокурорът не е безотчетен. Очаквано.

Само че, Гешев не отговори на нито едно от тези обществени очаквания и обвинения и не обели и дума за това, че главпрокурорът, освен че е Обвинител № 1, има за длъжност, освен да бъде обвинител, да бъде и защитник на закона, на държавата и на правата на гражданите - нещо, което досега нито един главен прокурор не е заявявал и не е показвал. Очаквано.

И докато не се появи такъв кандидат за главен прокурор, който да заяви категорично, да покаже и докаже, че е защитник на държавата, закона и гражданите, няма никакво значение как се именува главният прокурор. Още по-малко има значение продукция на чия воля е той.

Любо КОЛЬОВСКИ

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.