Близо четири години след като НАП-Пловдив издаде данъчно-ревизионен акт на бившия водещ и изпълнителен директор на ТВ7 и настоящ евродепутат от коалицията ВМРО - "България без цензура" Николай Бареков, Върховният административен съд (ВАС) окончателно го потвърди. Решението на магистратите е от 2 май и е окончателно - вижте пълния текст тук.

През февруари 2015 г. директорът на дирекция "Обжалване и данъчно-осигурителна практика" – Пловдив, издава въпросния акт, с който установява допълнителни данъчни задължения в общ размер на 26 011.80 лв. главница и лихви в размер на 9401.33 лв. за годините от 2008 до 2012, съобщава "Капитал" и припомня детайли от движението на казуса.

Николай Бареков обжалва акта, но Административен съд - Пловдив, го потвърди, впоследствие Върховният административен съд (ВАС) отмени решението и върна делото за ново разглеждане. Съдът в Пловдив отново потвърди акта на данъчните, Бареков пак обжалва и така се стигна до окончателното решение на ВАС. Част от тези задължения (за 2008 г. около 6 хил. лв.) вероятно ще бъдат погасени по давност.

Основният спор по делото беше дали от НАП са изчислили разходите от служебните пътувания на Бареков, като според него те са били сметнати погрешно като лични. В отговор на това възражение съдът в Пловдив отбеляза, че "голяма част от направените разходи според банковите извлечения представляват разходи за лични нужди (покупки на луксозни стоки в различни държави, градове, летища и магазини на различни марки), които не би могло да бъдат приспаднати от начислените като разход суми за дневни и квартирни пари.

В крайна сметка независимо от изискани документи за пътуванията в чужбина Бареков не е представил документи, установяващи извършени разходи за пътувания в чужбина. Ревизията срещу Бареков започна около разследването след фалита на КТБ.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.