На редовното заседание на Министерски съвет днес, правителството взе решение да задълбочи взаимотношенията си в различни области с Камбоджа, Туркменистан и Йордания. Преди да започне гласуването по дневния ред, премиерът Борисов направи призив към медиите, във връзка с истерията за отнемането на деца от родителите им:

"Държавата щяла да им вземе децата, да ги натовари на влак и да ги изнася, как може това да им мине през акъла?! Благодарен съм, ако ни помогнете в разясняването на тази чудовищна лъжа. Моля медиите да спрат да тиражират новини как ще взимаме децата на хората, не може да се протестира срещу несъществуваща стратегия. Как може да се протестира срещу стратегия, която я няма? Как може да се тиражира, че норвежците са дали пари, за да им изнасяме деца? Това нормално човешко съзнание не може да го измисли, не мога да допусна, че човек може да се върже на подобна лъжа!”

Из взетите решения от МС:

България и Йордания ще задълбочат сътрудничеството си в областта на туризма

Министерски съвет одобри проект на Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Хашемитско кралство Йордания за сътрудничество в областта на туризма.

Документът отразява готовността на страните да засилят приятелските си отношения, да допринесат за икономическото развитие и растежа на туристическия потенциал и опазването на културното наследство и да осъществяват обмен на добри практики.

Меморандумът предвижда страните да насърчават съвместното си сътрудничество, както за развитие на видовете туризъм с най-голям потенциал за привличане на туристи, така и в областта на защитата, опазването, възстановяването, популяризирането и управлението на културното наследство.

Създават се възможности за обмяна на опит и информация за инициативи в областта на туризма и опазването на културното наследство, а също и за популяризиране значението и ролята на културното наследство сред подрастващите.

България и Туркменистан ще си сътрудничат в информационните технологии, пощенските и електронните съобщения

Правителството утвърди Споразумение с Туркменистан за сътрудничество в областта на информационните технологии, пощенските и електронните съобщения. Документът бе подписан през август 2019 г., по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Туркменистан.

Споразумението регламентира сътрудничеството между двете страни в подготовката на нормативна уредба, политиките за развитие, подпомагането на бизнес отношенията, както и подкрепата на кандидатури и предложения в рамките на специализираните международни организации.

Правителството одобри проект на Споразумение за икономическо, научно и техническо сътрудничество между България и Камбоджа

Министерският съвет одобри проект на Споразумение за икономическо, научно и техническо сътрудничество между правителството на Република България и Кралското правителство на Камбоджа, като основа за водене на преговори.

Споразумението предвижда сътрудничество между двете страни с цел укрепване на икономическите връзки и увеличаване на двустранната търговия. Двете страни ще работят за насърчаване на контактите между бизнес представители от двете страни, ще съдействат за участия в панаири и изложби, организиране на събития и др. Документът ще съдейства и за повишаване ролята на малкия и средния бизнес, развитие на инвестиционните дейности, откриването на представителства на компании от двете страни, обмен на информация и др.

На днешното правителствено заседание беше одобрен и проект на Програма за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на Република България и Министерството на културата и изобразителното изкуство на Кралство Камбоджа за периода 2019-2021 г.

Проектът на Програма удовлетворява взаимните интереси на двете страни и съдържа всички необходими текстове за развитие на отношенията между Република България и Кралство Камбоджа в областта на културата.

Предлаганият проект на Програма регламентира възможностите за сътрудничество в областта на музиката, танца, фолклора, филмовото изкуство, литературата, превода, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, организирането на художествени изложби и музикални фестивали. Уточняват се и ангажиментите на двете страни по отношение на опазването на културното наследство.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.