"С действията си Кирил Домусчиев грубо потъпква въведените с извънредното положение правила и мерки, валидни за всички граждани, като те представляват заплаха за цялото общество и поставят в риск от зараза с коронавирус със смъртни случаи огромен брой български граждани. Това е изключително обществено опасно престъпление извършено с демонстративна наглост и цинизъм от човек, който има самочувствието, че е недосегаем и над закона. Кирил Домусчиев е знаел, че е заразен с коронавирус още преди 17.03.2020, когато е потвърдена неговата проба и въпреки това отива в болницата „СофияМед“ без задължителните мерки и карантина, неспазвайки общовалидните процедури, като поставя в риск огромен брой хора неспазвайки мерките и карантината. Кирил Домусчиев нарушава наредби иправила издадени против разпространяването  на заразителна болест по хората и според чл. 355 ал. 1 от НК  следва да му бъде потърсена наказателна отговорност с предвидено наказание – лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева", пишат на страницата си от БОЕЦ.

Прилагаме текста на сигнала им до прокуратурата:

"ДО : ВЪРХОВНА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА

                                                 СИГНАЛ

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

ЕИК 176949776, адрес – гр. Видин, к-с „Панония” блок 4 вход З ап 157, тел. 0899591399

относно

съмнения за извършени престъпления представляващи изключително голяма опасност за обществото  в условия на въведено Извънредно положение извършени от Кирил Домусчиев – бизнесмен и председател на КРИБ.

На 13.03.2020г. Народното събрание на Република България прие законодателни промени в Наказателният кодекс във връзка с въведеното Извънредно положение заради пандемията причинена от коронавирус.  Измененията са приети и обнародвани в Държавен вестник – бр.23/20г. Направените промени обхващат чл. 355 от НК и гласят:

Чл. 355. (1) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм. – ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. – ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. и доп. – ДВ, бр. 23 от 2020 г.) Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. – ДВ, бр. 23 от 2020 г.) Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

(3) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм. – ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. – ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който наруши наредба, издадена за предотвратяване на хранителни отравяния, се наказва с пробация или с глоба от сто до триста лева.

Мотивите на парламента и правителството за приемане на тези промени, както и въвеждането на извънредно положения в България са представени, като важни и основни мерки за справяне с епидемията от коронавирус, която бе определена от председателят на оперативният щаб, генерал Мутафчийски  като „епидемия  с невиждана ярост” и с цел осигуряване на спазването на въведените ограничения и карантина и запазване на живота и здравето на българските граждани.

Прилагаме линк:

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30488088.html

 

Ограничаването на гражданските права с въвеждането на извънредното положение и обявените мерки за борба с епидемията са представени от оперативният щаб  и Парламента при тяхното приемана, като необходими и задължителни за всички граждани! Правителството и прокуратурата обявиха, че ще следят за тяхното изпълнение и ще прилагат Закона с цялата му строгост за всеки нарушител. Към 18.03.2020г. в България има вече две жертви от коронавирус и над 70 доказано заразени. Според огласени от Оперативният щаб и правителството мерки всеки гражданин със съмнение за заразяване с коронавирус е длъжен да се обади на 112, или на личният си лекар, който по преценка извършва преглед и отново по лекарска преценка, ако симптомите потвърдят подозренията, лекарят поставя незабавно болният под карантина и извиква специализирана линейка, която откарва пациента в съответните определени инфекциозни сектори и отделения, където се взема проба за доказване на заразяване с коронавирус. Всички тези мерки са с цел да се ограничи разпространението и да се предпазят гражданите от смъртоносната зараза. Нарушителите са заплашени от затвор и глоби.

 

На 17.03.2020г. сайта за разследваща журналистика „Биволъ” публикува информация, според която председателят на КРИБ, Кирил Домусчиев е посетил същият ден болница „София мед” в град София и е с потвърдена проба за коронавирус –  Биволъ: „Кирил Домусчиев и съпругата му са в болницата „СофияМед”, току що поставена под карантина заради коронавирус, както обявиха от Нац.щаб. Тази сутрин той е бил приет за изследвания, потвърдиха по телефона официално от “Връзки с обществеността” на болницата. Репортер на Биволъ видя на паркинга на СофияМед автомобила и шофьора на Домусчиеви. Молим, бъдете сдържани в коментарите!
Обновено: Потвърдено е, Домусчиев се лекува от коронавирус в СофияМед. Въпросът е защо е там, а не във ВМА? Отново ли някои са по-равни от другите и правилата за тях не важат? Сега цяла болница е под карантина заради комфорта на един от недосегаемите.”

Същият ден сайта Биволъ публикува и допълнителна информация и въпроси–

 

„1. Кирил Домусчиев е председател на КРИБ, а изпълнителен директор на организацията е Евгений Иванов – на снимката вдясно.

  1. Вчера (16.03.20) Евгений Иванов участва в среща с министрите Горанов, Караниколов и Ангелкова. На пресконференцията присъстват много медии. Той е човекът най-вдясно на масата – в началото на лайв стрийма той е до жестомимичната преводачка. (https://www.vesti.bg/…/goranovobiasni-kak-dyrzhavata-shte-p…)
  2. Тази сутрин (17.03.20) Евгений Иванов дава интервю в Нова телевизия, в което казва:
    „Да отбележа заслугата на нашия председател – Кирил Домусчиев, който си заряза уикенда и заедно с него звъняхме на всички тези 30 души, за да може всеки да си каже мнението и ние да обобщим това, което се предлага“ (https://www.vesti.bg/…/krib-s-antikrizisni-merki-vyv-fokusa…)
  3. Установено е днес – 17.03.20, че Кирил Домусчиев е дал положителна проба за коронавирус.

Въпроси:

– Какво означава, че Домусчиев и Евгений Иванов са били заедно уикенда (14-15.03)? Означава ли, че физически са били на едно място?
– Ако са били на едно място, Иванов явява ли се контактно лице?
– Ако Иванов е контактно лице, трима министри, с които е бил на пресконференция на 16.03, не трябва ли да са под карантина?

По информация на БОЕЦ, Домусчиев е знаел, че е потенциално заразен  с коронавирус и в разрез с всякакви норми и мерки и грубо потъпквайки Закона сам е отишъл в болница „София мед” с частен автомобил и придружен от други хора поставяйки в риск както всички пациенти на болницата, така и медицинският персонал и всички граждани, с които е бил в контакт междувременно. След неговото посещение болницата е поставена за 48 часа под карантина, като са отменени планувани медицински манипулации, прегледи и изследвания на множество пациенти, което крие допълнителна заплаха за тяхното здраве и живот. С действията си Кирил Домусчиев грубо потъпква въведените с Ивънредното положение правила и мерки, валидни за всички граждани, като те представляват заплаха за цялото общество и поставят в риск от зараза с коронавирус  със смъртни случаи огромен брой български граждани. Това е изключително обществено опасно престъпление извършено с демонстративна наглост и цинизъм от човек, който има самочувствието, че е недосегаем и над закона. Кирил Домусчиев е знаел, че е заразен с коронавирус още преди 17.03.2020, когато е потвърдена неговата проба и въпреки това поставя в риск огромен брой хора неспазвайки мерките и карантината. Кирил Домусчиев нарушава наредба, правила и мерки, издадени против разпространяването  на заразителна болест по хората и според чл. 355 ал. 1 от НК  следва да му бъде потърсена наказателна отговорност с предвидено наказание – лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

БОЕЦ пожелаваме здраве и бързо оздравяване на заразените от коронавирус, но считаме, че всички носим отговорност както за своето здраве, така и за здравето на околните.

БОЕЦ изискваме от ВКП да образува наказателно производство срещу Кирил Домусчиев по чл. 355 от НК, в хода на което да бъдат установени всички факти и обстоятелства за извършеното от него престъпление в условията на въведено Извънредно положение, както и да бъдат разследвани и установени фактите по въпросите зададени от сайта Биволъ. Спазени ли са правилата за карантина и мерките за борба с коронавируса и било ли е контактно с Домусчиев лицето  Евгений Иванов?  Спазени ли са правилата за карантина и мерките за борба с коронавируса  от министрите Горанов, Караниколов и Ангелкова, които са били контактни с Евгений Ивановю? . Спазени ли са правилата за карантина и мерките за борба с коронавируса от всички контактували с Кирил Домусчиев? Приетите мерки, ограничения на гражданските права и карантина само за част от българските граждани ли важат, или за всички? Важат ли законите в България за забогателите през приватизацията и близки до властта олигарси, или не?

БОЕЦ,  като вносители на сигнала изискваме да бъдем  уведомявани за предприетите от прокуратурата действия и резултатите от тях. Както и декларираме, че оставаме в готовност да съдействие и предоставяне на допълнителна информация.

18.03.2020г.                Георги Георгиев – председател на УС на ГД „БОЕЦ”

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.