Участниците ще творят по темата  „Необикновени постъпки на обикновени хора” в контекста на Холокоста

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” дава старт на Деветия литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Надпреварата вече е с международно участие и за пореден път е включена в Националния календар на Министерството на образованието и науката.

Участниците в конкурса ще творят по темата „Необикновени постъпки на обикновени хора”. Те трябва да се пренесат във времето на Холкоста и да сътворят литературна творба, в която да разкажат за обикновени хора, извършили постъпки, изискващи смелост, жертвоготовност, доблест и други високи морални качества, проличали ярко при спасяването на българските евреи.

Конкурсът е насочен към учениците от VІІІ до ХІ клас в България, Европа и Израел. Те трябва да представят художествен разказ, написан специално за този конкурс, непубликуван и неучаствал в други конкурси.

Класирането ще бъде извършено в отделни категории за българските и чуждестранни участници. Разкази, които стъпват върху историческа конкретика и са основани на автентични истории, ще се разглеждат с предимство. Журито високо ще оцени изследователския дух на авторите – издирване на очевидци или техни наследници, както и творческото пресъздаване на техните спомени.

Конкурсът стартира от 11 октомври 2021 година и ще продължи до 1 февруари 2022 година, когато е крайната дата за получаване на ученическите разкази. 

Журито ще номинира най-добрите произведения, като от тях ще бъдат излъчени победителите. Освен парични и материални награди, те ще имат право да кандидатстват за стипендии по силата на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби и Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. 

Новост в деветото издание на конкурса са неговите финални събития, на които на разноски на организаторите ще бъдат поканени всички номинирани. Надпреварата ще приключи с тридневен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”.  Освен тържествена церемония по награждаване, фестивалът ще съдържа: прожекции на документални филми, посветени на Холокоста и уникалното спасение на българските евреи, представяне на книги, изложби, литературни работилници, водени от именити български писатели и историци, литературни четения и др. Специална вечер на приятелството ще даде възможност младите творци да общуват в неформална обстановка и да създадат нови приятелства и перспективни контакти.

Литературното предизвикателство на „Алеф” продължава да се утвърждава като трибуна за изява и откриване на млади литературни дарования и разгръщане на потенциала им като активни участници в живота на съвременното общество, преосмислили уроците от историята и отговорни за бъдещето.

Съорганизатор на „Алеф” отново е Община Бургас, чиято подкрепа конкурсът получава от самото си създаване. В международен план зад литературното предизвикателство застават посолствата на Израел, Германия, Словакия, Полша, мемориалът „Яд Вашем” в Израел, музеят „Полин” във Варшава, къща-музей на Ане Франк в Амстердам, както и много други образователни, обществени и културни институции в България и зад граница.

Допълнителна информация за регламента на конкурса и организацията му е публикувана на сайта на център „Алеф”www.alef-bg.org.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.