Роденият в Хамбург журналист Ертюгрюл Югит бе изведен от охраната

Общата пресконференция между турския президент и германския канцлер в Берлин, която за малко не бе отменена, беше засенчена от инцидент днес. Роденият в Хамбург журналист Ертюгрюл Югит бе изведен от охраната пред очите на Реджеп Ердоган и Ангела Меркел.

Това стана в началото на изказването на държавния глава на Турция. Действията на охраната откровено развеселиха Ердоган. В същото време изражението на германския канцлер застина.

Провинението на изведения от охраната мъж е, че носеше над ризата си фланелка с надпис „Свобода за журналистите в Турция”, изписан на турски език. По-късно Югит се върна в залата, но без въпросния надпис.

Преди това пресконференцията на двамата лидери за малко не бе отменена. Според турските медии Ердоган, който е на официално посещение в Германия, е смятал да откаже да отговаря на въпроси.

Причината е бил журналистът Джан Дюндар, който в последствие реши да не присъства.

„Не допусках, че Ердоган ще се изплаши толкова от един въпрос, който смятах да му задам”, заяви Дюндар в Туитър.

„Когато аз бях задържан, един колега зададе въпроса защо при управлението на този президент има толкова журналисти в затвора? Това беше Дениз Юджел (германски гражданин, кореспондент на „Велт“, арестуван и по-късно освободен след натиск от Берлин, бел.ред.). Тук никак не е лесно да затвориш устата на журналистите. Аз също исках да му задам въпрос”, посочи Дюндар.

„Научих, че Ердоган смята днес да бойкотира пресконференцията. Още през нощта започнаха и продължават активни дипломатически контакти с германските власти по възникналата криза. Не допусках, че един въпрос може толкова да го изплаши”, добави Дюндар.

„Ердоган ме нарочи за мотив и щеше да я отмени. Аз не искам да бъда причина за това. Но германските ми колеги със сигурност ще му зададат моите въпроси”, смята Дюндар.

Бившият главен редактор на опозиционния в Турция в. „Джумхуриет“ успя да избяга в Германия преди около 2 г., а турските власти издадоха заповед за задържането и връщането му обратно в страната.

Днес Ердоган коментира на пресконференцията, че Дюндар „според турския закон е осъден шпионин, разкрил държавна тайна”.

Освен това турският президент поиска от Меркел германските власти да предадат гюленистите и другите терористи, намиращи се на територията на Германия.

Дюндар беше осъден през 2016 г. за разкриване на държавна тайна, след като вестникът му публикува снимки, според които турската разузнавателна агенция е участвала в изпращането на оръжия на групировката „Ислямска държава” в Сирия.

Меркел днес коментира, че „не е тайна”, че Турция и Германия имат различни позиции по случая с турския журналист. Тя подчерта, че германските власти не са оказвали никакъв натиск върху него и решението му да не присъства на пресконференцията е лично. (видео)

Канцлерът също посочи, че се планира среща през следващя месец между нея, Ердоган и държавните глави на Франция и Русия, Владимир Путин и Еманюел Макрон, за ситуацията в Сирия.

 

Leil-Zahra Mortada@LeilZahra

: Turkish journalist Ertugrul Yigit kicked out from presser of & for wearing a t-shirt for "Freedom for Journalists in ". Yigit said "I didn't do anything." Wearing a t-shirt is illegal in now??!!

3:26 PM - Sep 28, 2018

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.