"Ще завърша вечерта тъжен и бесен. Тази вечер присъствах на факелното шествие в памет на децата, жертви на системата. Не знам името на майката, която говори първа, но никога не съм се чувствал толкова зле и потресен от цялата мъка в гласа ѝ, и от всичко, което тя каза през сълзи.
Съжалявам, но трябва да го прочетете. Тя каза, че се страхува, че когато си отиде, детето ѝ ще умре, ядейки собствените си екскременти.
Брутално е. Не заради детето, а защото майката е безкрайно права. В тази система няма място за тези деца. Оставени на нея те са обречени. Брутално е, защото нито един родител не бива да бъде изправен пред мисълта, какво ще прави болното му дете, когато той си отиде.
Яд ме е, и ми е мъчно. Нямаме право да бъдем безразлични към тези човешки съдби. Игнорирането не може да бъде опция повече." - сподели във Фейсбук Илия Иванов.

Факелно шествие, организирано от инициативата "Системата ни убива", премина по улиците на София в 111-ия ден на протести срещу управляващите. В 19 часа майките се събраха пред новата сграда на Народното събрание в памет на "децата - жертви на политиката на социалните грижи за извеждане от специализирани домове".

В Триъгълника на властта отец Йоан отслужи молебен за всички непораснали деца. След това бяха запалени свещи, които бяха сложени на стълбите на Народното събрание. Последва и факелно шествие до сградата на Съдебната палата, където бяха закачени черни балони и жалейки.

Недоволството е провокирано от социалната политика както и отношението към децата в специализираните домове. Като пример бяха изтъкнали лошите условия за живот. Според майките има случаи на насилие, а разследвания липсват или не са извършени с необходимата сериозност. Според жените децата се извеждат от институциите, но попадат в "къщички на ужасите".

"Могилино е живо и днес деца умират от глад", категорични бяха демонстрантите, припомняйки за най-известния с кошмарните си условия детски дом, който беше закрит още преди години.

По-късно на площад "Независимост" се събраха и основните протестиращи с искане на оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Демонстрантите настояха и за промени в Конституцията и въвеждане на машинно гласуване.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.