За 10 години средногодишната температура на повишение на морската вода е 1 градус, съобщи д-р Радослава Бекова

Рибата у нас става все по-дребна. Това важи най-вече за цацата и калкана. Това показват последните данни от Института по океанология към БАН.

"При излавянето на по-големите екземпляри, по-малките не могат да стигнат до полова зрялост и се стига да лов на риби с по-дребни размери, които не могат да съзреят. По тази причина виждаме и издребняване размера на рибите като при калкана", обясни д-р Радослава Бекова в ефира на Bulgaria OM AIR..

Тя уточни, че за 10 години средногодишната температура на повишение на морската вода е 1 градус.

"В Института по океанология извършваме национален мониторинг на Черно море, констатираме през последните години намаляване на числеността и биомасата на рибите, свързани със стопанския улов. Също така навлизат все повече средиземноморски видове, което сигурно се дължи на повишаване на температурата на водата. Все още имаме сравнителни бури, характерни за Черно море с понижаване на температурата, затова по-топлолюбивите риби трудно могат да създават популация", каза още д-р Бекова.

Това, което по думите ѝ можем да направим, е да намалим замърсяването, особено с пластмаси. В Института по океанология към БАН правят редовни изследвания и данните за натрупването на микропластмаса в организмите са тревожни.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.