Приготвянето на традиционната еврейска закуска борекитас бе демонстрирано днес в двора на етнографския музея в Бургас. Демонстрацията е част от инициативата „Етнокухня” на Регионалния исторически музей.

Любимите на всички еврейски деца борекитас приготви на място Алберта Алкалай, председател на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и потомка на бургаски евреи. Тя разказа на присъстващите любопитни факти от бита, традициите и начина на живот на евреите в града, които продължават да живеят тук мирно и в съзвучие с всички други етноси.

Спасяването на българските евреи, чиято 80-годишнина отбелязваме сега, не е нещо случайно, то е резултат от дългата история на приятелски взаимоотношения между хората, живеещи в страна и града ни, каза Алберта Алкалай.

Сефарадските евреи намират новия си дом в нашите земи по време на Османската империя, когато са принудени да напуснат Испания. Донасят със себе си своята култура и кухня, много близки до испанската, но с арабски привкус. Затова и повечето от названията на различните сефарадски ястия са испански.

Алберта Алкалай сподели с присъстващите рецептата за неустоимите борекитас, приготви ги лично, а част от публиката се включи да асистира.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.